Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Toto boli najväčšie súdne kauzy, ktoré sa riešili v roku 2019

Foto: TASR

Prinášame výber najväčších pojednávaní v roku 2019 na slovenských súdoch.

Bratislava 27. decembra (TASR) – TASR prináša výberovú chronológiu, respektíve prehľad udalostí spojených s kriminálnymi a súdnymi kauzami počas roka 2019.

Výberová chronológia udalostí v roku 2019 súvisiacich so zabitím Filipínca Henryho Acordu


Dvadsaťosemročný Juraj Hossu z okresu Dunajská Streda v sobotu 26. mája 2018 nadránom napadol na bratislavskej Obchodnej ulici Henryho Acordu z Filipín, ktorý sa snažil zabrániť obťažovaniu dvoch žien. Kamera zachytila, ako odsúdený krátko po 4.30 h Filipínca kopol do hlavy. Privolaná policajná hliadka zadržala útočníka. Záchranári odviezli obeť v bezvedomí do Ružinovskej nemocnice. Tam Acorda zomrel 31. mája. Polícia ukončila vyšetrovanie útoku 20. novembra 2018.
Na snímke podujatie Spravodlivosť pre Henryho.
Foto: TASR/Dano Veselský



Udalosti z roku 2019
28. januára - Pred trojčlenným senátom OS Bratislava I sa začalo hlavné pojednávanie s Jurajom Hossuom, obvineným zo zabitia Filipínca Henryho Acordu. „Nepopieram skutok, ktorý sa stal, ale nesúhlasím s právnou kvalifikáciou," povedal obvinený. Priznal, že v minulosti navštevoval psychiatričku a užíval lieky na upokojenie.

19. marca - Predvolaní svedkovia vypovedali na procese v kauze zabitia Henryho Acordu na pojednávaní trojčlenného senátu OS Bratislava I s obžalovaným Jurajom Hossuom. Súd pokračoval vypočúvaním svedkov aj 21. marca 2019.

21. marca – Okresný súd Bratislava I rozhodol, že Juraj Hossu ostane vo väzbe. "V danom prípade súd nemal inú možnosť, ako vzhľadom na rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave žiadosť obžalovaného zamietnuť," odôvodnil rozhodnutie predseda senátu OS Bratislava I.

14. mája - Juraj Hossu pred senátom OS Bratislava I pristúpil k vyhláseniu o vine, teda priznal sa k vine. Z tohto dôvodu súd už nevykonával dokazovanie v súvislosti s vinou či s výškou trestu. "Som vinný," povedal obžalovaný. Senát OS Bratislava I ho odsúdil na šesťročný trest odňatia slobody v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

24. mája – Generálna prokuratúra (GP) SR uložila krajskej prokurátorke v Bratislave povinnosť podať odvolanie vo veci zabitia Filipínca Henryho Acordu pre neuloženie prísnejšieho trestu.

27. mája - Krajská prokuratúra v Bratislave podala odvolanie voči verdiktu OS Bratislava I v kauze zabitia Filipínca Henryho Acordu. Odvolanie bolo na základe pokynu GP SR podané na Okresný súd Bratislava I.

17. septembra - Juraj Hossu si za zabitie Filipínca Henryho Acordu odpyká deväťročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Rozhodol o tom trojčlenný senát Krajského súdu v Bratislave.

Výberová chronológia káuz ĽSNS a jej exposlanca Milana Mazureka


Na snímke uprostred poslanec NR SR Milan M. (ĽSNS) a advokát Tomáš Rosina (vľavo) sedia počas odvolacieho konania na Najvyššom súde (NS) SR, ktorý rozhoduje o kauze jeho extrémistických výrokov 2. septembra 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


21. marca 2019  - Správne kolégium Najvyššieho súdu (NS) SR vytýčilo termín zasadnutia vo veci prípadného rozpustenia parlamentnej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko na 9. apríla. Návrh na rozpustenie politickej strany podal generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podal 24. mája 2017 Najvyššiemu súdu SR.

9. apríla 2019 - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR pojednával vo veci prípadného rozpustenia parlamentnej ĽSNS, pojednávanie a vynesenie rozhodnutia odročil na 29. apríla 2019.

29. apríla – Senát Najvyššieho súdu (NS) SR zamietol návrh na rozpustenie parlamentnej ĽSNS. Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko vstúpila do slovenského parlamentu po voľbách 5. marca 2016, keď získala 8,04 percenta hlasov. V Národnej rade (NR) SR získala 14 kresiel. V súčasnosti má poslanecký klub ĽSNS 13 členov.

3. septembra - Trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR odsúdil Milana Mazureka na peňažný trest vo výške 10.000 eur. V dôsledku právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin hanobenia rasy, národa a presvedčenia prišiel Milan Mazurek o mandát poslanca Národnej rady (NR) SR. Súd odsúdil Mazureka za výroky, ktoré vyslovil 2. októbra 2016 vo vysielaní Rádia Frontinus.

5. septembra – Exposlanec NR SR Milan Mazurek (ĽSNS) povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Uviedol to predseda Smeru-SD Robert Fico vo videu na sociálnej sieti na margo Mazurekovho právoplatného odsúdenia za hanobenie národa, rasy a presvedčenia. "Rešpektujem rozsudok Najvyššieho súdu (NS) SR voči poslancovi NR SR Mazurekovi, ale zaraďujem ho do kategórie mediálnych, po ktorom budú preferencie pána Kotlebu a jeho strany utešene rásť," povedal Fico. Ako dodal, ak "niekoho popravíte za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu".

5. decembra - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil predsedu Smeru-SD Roberta Fica pre jeho výroky o odsúdení exposlanca ĽSNS Milana Mazureka za jeho vyjadrenia o Rómoch. Fico sa mal podľa polície dopustiť hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, a to v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

Iné dôležité súdne verdikty


Kauza košického viceprimátora Eugena Čuňa
Eugen Čuňo, archívna snímka.
Foto: TASR Martin Baumann

24. januára – Bývalého viceprimátora Košíc Eugena Čuňa Najvyšší súd SR (NS SR) po dlhých rokoch súdnych pojednávaní odsúdil v korupčnej kauze na osem mesiacov s podmienečným odkladom na 12 mesiacov. Tento v poradí už štvrtý verdikt v prípade, ktorý sa datuje od roku 2002, je však už právoplatný. Viceprimátor Košíc Eugen Čuňo podľa obžaloby spolu s obžalovanými Viktorom Kašperom a Ladislavom Pirovitsom požadovali na jeseň roku 2002 úplatok vo výške 18 miliónov Sk (necelých 600.000 eur) od Maroša Merjavého, štatutára spoločnosti, ktorá mala byť hlavným dodávateľom výstavby nájomných bytov na košickom sídlisku Dargovských hrdinov. Protislužbou malo byť poskytnutie dotácie zo Štátneho fondu rozvoja bývania vo výške 181 miliónov Sk (približne 6 miliónov eur).

Kauza Ladislava Bašternáka
Na snímke Ladislav B.
Foto: TASR - Martin Baumann

14. marca – Podnikateľa Ladislava Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil 14. marca trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu (KS) v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody, ktorý by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Trestné stíhanie vo veci uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu DPH spoločnosťou BL-202 sa začalo 13. apríla 2016. Išlo o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana K. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom podľa obvinenia kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur.



Kauza nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia
Pokračovanie pojednávania v kauze tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia. Na snímke obžalovaní Jozef M. (vľavo) a Patrik P. (vpravo) pred začiatkom pojednávania.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

21. marca - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR prerušil trestné stíhanie podnikateľa Jozefa M., obžalovaného v kauze podvodu na nebankovky BMG Invest a Horizont Slovakia. Dôvodom je, že obžalovaného nemožno pre ťažkú chorobu postaviť pred súd. Kauza sa ťahá od 21. októbra 2002, keď Jozefa M. zadržali pri pokuse prekročiť slovenské hranice. Odvtedy padlo viacero rozsudkov, 21. októbra 2015 odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku Jozefa M. na deväť rokov, Dávida Brtvu na deväť a Patrika Pachingera na sedem rokov. Napokon 28. marca 2018 Najvyšší súd SR potvrdil verdikt prvostupňového súdu z roku 2015. Jozefa M. však vylúčil NS SR na samostatné konanie, keďže je vážne chorý.

Pozemková kauza vo Veľkom Slavkove

9. apríla – V pozemkovej kauze Veľký Slavkov Okresný súd Prešov zamietol žalobu voči Slovenskému pozemkovému fondu (SPF) o zaplatenie viac ako 23 miliónov eur plus úrokov z omeškania od roku 2008. Žalobcom bola spoločnosť Digital Floor Ltd, ktorej pohľadávku postúpila cyperská firma Delmeza Limited. V kauze Veľký Slavkov je SPF žalovaný o náhradu škody takmer 100 miliónov eur plus úroky z omeškania. Voči SPF sa vedú tri spory, jeden z nich bol predmetom utorkového pojednávania. Kauza siaha až do roku 2007 a jej predmetom sú pozemky v oblasti Veľkého Slavkova pod Vysokými Tatrami. V súvislosti s kauzou bol odsúdený bývalý námestník SPF za HZDS-ĽS Branislav Bríza - 11. januára 2017 mu Krajský súd v Bratislave definitívne potvrdil trest odňatia slobody dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú lehotu tri roky.

Kauza únosu Michala Kováča ml.

Michal Kováč mladší, syn bývalého prezidenta SR Michala Kováča staršieho, na arch. portréte z 9.decembra 1999.
Foto: TASR - Peter Hudec

24. júna – Trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava III 21. júna na svojom neverejnom zasadnutí prerušil trestné konanie s bývalým riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivanom L. a spol. v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. Trestné konanie bratislavský súd predloží Súdnemu dvoru Európskej únie.

Kauza výbuchu vo VOP Nováky
ietna spomienka pri príležitosti 6. výročia tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch.
Foto: TASR/Alexandra Moštková

20. septembra - Dvoch zo štyroch bývalých manažérov Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky uznal Okresný súd v Prievidzi vinnými z prečinu všeobecného ohrozenia v súvislosti s výbuchom, ktorý v podniku 2. marca 2007 usmrtil ôsmich ľudí. Rozhodla o tom samosudkyňa Okresného súdu v Prievidzi, ktorá obžalovanému bývalému generálnemu riaditeľovi VOP Jozefovi B. a výrobnému riaditeľovi Jánovi L. uložila podmienečné tresty odňatia slobody. Bývalého technického riaditeľa Jána L. a bezpečnostného technika Jozefa O. súd oslobodil spod obžaloby.