Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

A. BARÁNIK: Ak urobím chybu, nemám problém sa ospravedlniť

Alojz Baránik, archívne foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vyjadroval som sa ako poslanec, ktorý požíva imunitu a koná v súlade so svojím presvedčením. Bol som povinný túto informáciu uviesť, tvrdí poslanec na margo vyjadrení voči sudkyni Krajského súdu.

Bratislava 29. marca (TASR) - Opozičný poslanec Alojz Baránik (SaS) tvrdí, že je typ človeka, ktorý, ak urobí chybu, nemá žiaden problém sa za ňu ospravedlniť. Povedal to dnes médiám po tom, ako Mandátový a imunitný výbor Národnej rady (NR) SR začal voči nemu disciplinárne konanie za jeho výroky na adresu bratislavského Krajského súdu a sudkyne. Či sa ospravedlní v tomto prípade, zatiaľ jasné nie je.

"Táto sudkyňa bola navrhovaná za členku disciplinárneho senátu a ja som ju považoval za krajne nevhodnú. Zo štatistík som si vytiahol, že v príliš veľa veciach mala prieťahy. Vyjadroval som sa ako poslanec, ktorý požíva imunitu a koná v súlade so svojím presvedčením. Bol som povinný túto informáciu uviesť," tvrdí poslanec. Baránik zopakoval, že keď svoje výroky povedal, neuvedomil si, že sudkyňa rozhoduje spor, kde je on advokátom jednej zo strán.

"Ja budem na výbore argumentovať a uvidíme, ako rozhodne," povedal. Šéf výboru Richard Raši (Smer-SD) avizoval, že Baránik dostane možnosť ospravedlniť sa. Ak to neurobí, hrozí mu pokuta do 1000 eur.

Baránik vo februári na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR vyhlásil, že kandidát na člena Súdnej rady Roman Huszár pochádza z bratislavského súdu, ktorý považuje za najskorumpovanejší na Slovensku. V pléne parlamentu zase vyhlásil, že sudkyňa Ayša Pružinec Erenová je "ťažká prieťahárka, ktorá rozhoduje veci tak, ako si to všetci neželáme, rozhoduje veci tým najotrasnejším spôsobom, je to osoba, ktorá je príslušníkom justičnej mafie, ktorá spôsobuje to, že na Slovensku nie je možné dosiahnuť spravodlivosť".



Raši považuje za problematické, že niekoľko dní po výrokoch na adresu sudkyne podal Baránik námietku zaujatosti v konaní, kde ako advokát zastupuje žalujúcu stranu. Toto konanie rozhoduje práve Pružinec Erenová. "Došlo aj k podaniu na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií pre zneužitie funkcie poslanca. Nemôže povedať, že je niekto korupčník a potom dať sám námietku, že je zaujatý voči tejto sudkyni, lebo to voči nej povedal," myslí si Raši.

Na Rašiho sa po Baránikových výrokoch obrátilo Združenie sudcov Slovenska (ZSS). Vyhlásenia poslanca sú podľa názoru stavovskej sudcovskej organizácie znevažujúce, dehonestujú celé súdnictvo a neboli podložené žiadnymi pravdivými skutkovými tvrdeniami. ZSS to tiež považuje za urážku konkrétnej sudkyne, a to nielen pre hanlivé označenie, ale aj nepravdivé tvrdenie.

Rašimu predložilo ZSS štatistiku jej činnosti za ostatné tri roky. Tri reštančné veci mala v roku 2014, v roku 2015 a 2016 žiadnu. "Je jednoznačné, že poslanec uvádza absolútne zavádzajúce informácie o tom, že má sudkyňa veľký počet reštančných vecí," píše sa v podnete.

"Je mi ľúto, ak som sa mojimi výrokmi dotkol sudcov, ktorí si to nezaslúžia," reagoval na podnet ZSS poslanec Baránik. Odmietol, že bol pri vyhlásení na adresu sudkyne KS v Bratislave vedený vlastným prospechom. "Súvislosť s nejakým konkrétnym prípadom, o ktorom sa hovorí v podnete, som si v čase vynesenia uvedených výrokov vôbec neuvedomil, ale vychádzal som len zo všeobecných poznatkov," vysvetlil opozičný poslanec.