Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Danko a Pellegrini vítajú, že Ústavný súd je už v kompletnom zložení

Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová, minister spravodlivosti SR Gábor Gál, predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan, predseda vlády SR Peter Pellegrini a predseda NR SR Andrej Danko počas vymenovania ústavných sudcov v Prezidentskom paláci 10. októbra 2019 Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Povedali to po tom, ako prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala zvyšných ústavných sudcov, ktorí chýbali na Ústavnom súde.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vítajú, že Ústavný súd SR je už v kompletnom zložení. Povedali to po tom, ako prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala zvyšných ústavných sudcov, ktorí chýbali na Ústavnom súde.

"Som rád, že Ústavný súd už je kompletne funkčný, že má kompletné zloženie sudcov, že sa dá bojovať so všetkými podaniami, rozhodnúť o nich a že nehrozia žiadne prieťahy, ktoré by ohrozovali ľudí," vyhlásil Danko. Verí v objektívnu nestrannosť sudcov, ktorých prezidentke ponúkla národná rada.



Pellegrini je rád, že sa ukončila dlhá sága neúspešných volieb. "Od dnes je Ústavný súd kompletný a tak je to správne. V demokratickej spoločnosti musí ustanovizeň, ktorá má bdieť nad dodržiavaním pravidiel a zákonov v krajine, byť kompletná," doplnil predseda vlády.



Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala za ústavných sudcov Libora Duľu, Ladislava Duditša, Petra Straku, Miloša Maďara, Martina Vernarského a Rastislava Kaššáka. Zdôraznila, že Ústavný súd tak už nie je iba uznášaniaschopný, ale aj plne obsadený a môže pracovať tak, ako to stanovuje Ústava SR.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest, Ústavný súd tak chvíľu fungoval s iba štyrmi sudcami. Parlament mal zvoliť 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Plénum vyberalo kandidátov na niekoľko pokusov počas viacerých mesiacov. Finálny počet poslanci dovolili v piatej voľbe na septembrovej schôdzi parlamentu. Niekoľko sudcov vymenoval už predchádzajúci prezident Andrej Kiska, predsedom súdu sa stal Ivan Fiačan. Po vymenovaní zvyšných sudcov prezidentkou Čaputovou už má Ústavný súd všetkých 13 sudcov.

Pellegrini súhlasí s potrebou očistenia justície


Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) súhlasí s potrebou očistenia justície, o ktorej hovorila po menovaní nových ústavných sudcov prezidentka Zuzana Čaputová. Ako poznamenal, je na sudcovskom stave, aby našiel silu a odvahu vyzliecť z talára tých, ktorí znižujú dôveru v slovenské súdnictvo.

"Sudcovský stav musí nájsť v sebe mechanizmy, aby sa dokázal samoočisťovať, keďže je nezávislý a oddelený od moci výkonnej a parlamentnej. A je na nich, aby našli v sebe silu a odvahu vyzlieť z talára tých, ktorí poškodzujú dobré meno justície a ktorí znižujú dôveru v slovenské súdnictvo," vyhlásil Pellegrini.

Myslí si, že pokiaľ sudcovia, ktorí krivia systém, ostanú v talároch, situácia sa nezmení. Súdna rada by podľa jeho slov mala konať razantnejšie. Ak nemá na to mechanizmy a požiada o ne, dostane ich. "Ak nás o to požiada, my jej takéto mechanizmy v legislatíve veľmi radi dodáme," povedal premiér.

Prezidentka vo svojom príhovore, kde spomínala excesy sudcov a potrebu vyrovnať sa s nimi, hovorila podľa premiéra o viacerých sudcoch, nie iba o Monike Jankovskej. "Hovorila o viacerých sudcoch, u ktorých je podozrenie, že mohli byť ovplyvňovaní a mohli rozhodovať nie na základe dôkazov a zákonov, ale na základe nejakého ovplyvňovania," doplnil predseda vlády.

Prezidentka Zuzana Čaputová verí, že noví ústavní sudcovia prispejú k spravodlivosti a dôvere v súdnu moc. Pri menovaní nových sudcov vo štvrtok pripomenula aj excesy sudcov a zdôraznila, že spoločnosť potrebuje dôverovať tomu, že sudcovský stav sa sám dokáže s týmito excesmi vyrovnať. Občanov žiada, aby pri volaní po spravodlivosti boli aj oni spravodliví, aby zlyhania jednotlivcov neprenášali na celý justičný stav.