Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Predseda SNS A. Danko chce vyššie platy aj štátnu televíziu

Na snímke predsedníctvo Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko počas tlačovej konferencie po slávnostnom 24. sneme SNS. Sliač, 8. apríla 2017. Uprostred predseda SNS Andrej Danko, prvý podpredseda strany Jaroslav Paška (druhý zľava), podpredsedovia SNS Anton Hrnko (vľavo) Eva Smolíková (tretia sprava), Štefan Zelník (druhý sprava) a predseda poslaneckého klubu SNS v NR SR Tibor Bernaťák. Foto: FOTO TASR - Branislav Račko

Vyhlásil to po dnešnom slávnostnom sneme SNS a uistil, že sa už nebude báť o niektorých veciach hovoriť.

Sliač 8. apríla (TASR) - Predseda koaličnej SNS a šéf parlamentu Andrej Danko bude chcieť, aby sa občania Slovenska mzdami a výhodami blížili západnému systému, lebo inak nevidieť opodstatnenie nášho členstva v EÚ. Vyhlásil to po dnešnom slávnostnom sneme SNS a uistil, že sa už nebude báť o niektorých veciach hovoriť.

"SNS dnes prijala víziu silného sociálno-trhového Slovenska, kde budú spokojní zamestnanci aj zamestnávatelia. Ústava deklaruje, že máme sociálno-trhové hospodárstvo a SNS hovorí o prehĺbení sociálneho pilieru," povedal Danko. V prvom rade spomenul 13. plat pre každého zamestnanca a čo najnižšie daňové a odvodové zaťaženie pre zamestnávateľov.

"V Rakúsku či Portugalsku je normálne, že majú 13. či 14. plat. Znamená to, že je to ucelená zložka mzdy zamestnanca, ktorá sa pravidelne vypláca v júni alebo v decembri po splnení všetkých povinností. Môžeme sa baviť, že ak niekto poskytne 13. plat, môže prísť k daňovému a odvodovému zvýhodneniu," pripustil.

Danko konštatoval, že viacero firiem na Slovensku už 13. plat vypláca. "Budem viesť dialóg, ako to, čo niekde funguje, zaviesť do zákonov," avizoval. Z hľadiska časového rámca by považoval za ideálne, aby sa povinný 13. plat podarilo zaviesť ešte v tomto volebnom období. "Som si plne vedomý reakcie podnikateľov, preto je tam aj motivačná časť a môže dôjsť aj k úplnému oslobodeniu od dane a odvodov," vysvetlil.

Povinný 13. plat by chcela SNS najmä vo väčších firmách, kde fungujú odborové zväzy. "Tento snem nehovoril o makroekonomických prepočtoch, ale ak máme jedno z najnižších zadlžení, prečo by sme nemali mať také isté sociálne zabezpečenie ako v iných štátoch? Myslím si, že štát na to má. Budeme sa baviť v koalícii o rôznych stupňoch zavádzania tohto platu, ale chcem, aby toto ľudia cítili," vyhlásil.

Podľa Danka zamestnanec a zamestnávateľ si musia vytvárať sociálne väzby a Slovensko sa musí blížiť k západným zákonníkom práce. "My sa bojíme pýtať si viac na mzde, bojíme sa hovoriť, že treba skracovať pracovný čas a že ľudia si zaslúžia viac dovolenky. Bojíme sa, lebo máme komunistický komplex," myslí si.

Danko je však presvedčený, že robotníci a zamestnanci si zaslúžia viac. "Prečo by mali mať ľudia len stravné lístky a nie aj cestovné šeky? Často som sa prichytil pri takých úvahách," zveril sa s tým, že na zreteli bude mať vždy aj ochranu slovenských podnikateľov.

Predseda SNS avizoval zmeny v oblasti kúpeľníctva, pomoc slovenským taxikárom či ústavný zákon na ochranu pôdy. "Hlavnou myšlienkou snemu bolo, že chceme nájsť nové programové vízie. Chceme Slovákov a menšiny prebudiť, aby sme nekrčili hlavy, aby sme sa nebáli snívať. Tak ako som menil SNS, by som chcel meniť aj Slovensko," uzavrel.

A. DANKO: Nehral by som sa na verejnoprávnosť, hlásim sa k štátnej televízii

Predseda SNS Andrej Danko sa hlási k tomu, aby z verejnoprávneho RTVS bola opäť štátna inštitúcia. Povedal to na tlačovej konferencii po slávnostnom sneme svojej strany.

"Netajím sa tým, že niektoré veci sa budem snažiť nastavovať ako nový politický program. Budete z mojich úst počuť vety, že radšej by som sa tu nehral na verejnoprávnosť RTVS, ale zrušil všetky koncesie a hlásim sa k štátnej televízii," povedal.

Podľa svojich slov to však nerobí preto, aby urážal každého, kto doteraz prispel k rozvoju televízie a rozhlasu. "Ale preto, že ak má niekto za niečo zodpovednosť, musí sa k nej aj hlásiť. Myslím si, že niektoré úlohy, ktoré majú plniť verejnoprávne médiá, sa nedajú napĺňať pod rúškom rôznych rád," uzavrel.

A. DANKO: Každý politik musí snívať o víťazstve vo voľbách

Každý politik musí snívať o víťazstve vo voľbách alebo o solídnych koaličných partneroch. Po dnešnom slávnostnom sneme SNS to povedal predseda strany Andrej Danko.

"Čím viac poznám politikov opozície, tým viac budem Boha prosiť o väčšiu podporu voličov. Politické strany nemajú byť účelové zväzky. Až pri riadení štátu sa ukáže, kto má akú silu. Dnes sme v politike svedkami len hádania, zloby, marketingových výkrikov. Majú radu na všetko, ale neviem si kohokoľvek z opozičných lídrov predstaviť v riadiacej pozícii," priznal.

Danko pripomenul, že SNS dostala dôveru voličov, dotkla sa riadenia štátu a uchopenia moci. "Keď som preberal SNS, bol som osočovaný. Nielen spôsobom, že sme nacionalisti, ktorí nechcú nič okrem peňazí, ale aj tým, že sme ľudia, ktorí nemajú hodnoty, nedokážu riadiť štát a patríme na perifériu. A útoky na predstaviteľov SNS pretrvávajú," povedal.

Šéf národniarov však upozornil, že je naučený bojovať. "Zlo, ktoré bolo v SNS, som vytlačil. Dnes tu máte 250 delegátov, ktorí majú jednotný názor. Zmena SNS sa nám podarila," dodal.