Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Danko: Riešením problému rozdeleného Cypru by mohla byť federalizácia

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR - Michal Svítok

Cyprus je rozdelený na etnickom základe od invázie Turecka v roku 1974, ktorou Ankara reagovala na hrozbu pripojenia ostrova ku Grécku.

Nikózia/Bratislava 12. decembra (TASR) – Vo švajčiarskej Ženeve sa v januári budúceho roka uskutočnia dôležité rokovania o budúcnosti Cypru. Riešením problému rozdeleného ostrova by mohla byť určitá federácia. Po rokovaní s prezidentom Cyperskej republiky Nikosom Anastasiadisom to uviedol predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

"Na rokovaní s pánom prezidentom Cypru sme opäť cítili tú veľkú vďačnosť za vojakov, ktorí tu pomáhajú vykonávať ochranu a dozor. Rokovali sme o tom, ako znova by sme ich podporili pri prekročení toho tieňa, ktorý ich tu desiatky rokov trápi, a to je rozdelenie Cypru," uviedol Danko.

Informoval, že Anastasiadis vkladá do januárových rokovaní vo Švajčiarsku veľkú nádej. "Čakajú takú veľkorysosť Turecka, že naozaj stiahne svoje vojská z územia Cypru, pretože aj grécke vojská, aj anglické vojská už na území ostrova nie sú. To by bolo také veľké gesto Turecka, keby to dokázalo, a bolo by to aj takým symbolickým krokom," uviedol Danko.

Veľvyslankyňa SR na Cypre Oksana Tomová doplnila, že aj na dnešných rokovaniach mnohokrát odznelo, že cyperskí Gréci a Turci nikdy nemali problém pri vzájomnom spolunažívaní. "Žili v zmiešaných dedinách, mestách, spolunažívali, dokonca na jednom stretnutí bolo povedané, že si dokázali aj religiózne navzájom recipročne vyjadriť úctu k tým symbolom, to znamená či už je to moslimská viera, islam a na druhej strane to ortodoxné kresťanstvo," skonštatovala.

Cyprus je rozdelený na etnickom základe od invázie Turecka v roku 1974, ktorou Ankara reagovala na hrozbu pripojenia ostrova ku Grécku.

A. DANKO: Cyprus je dôležitou krajinou pre Slovensko

Cyprus je veľmi dôležitou destináciou pre zahranično–politické aktivity Slovenska a pre turistiku. Cyperská republika veľmi oceňuje prínos SR k bezpečnosti krajiny. Na dnešnom brífingu to po stretnutí s predsedom cyperského parlamentu Demetrisom Syllourisom prehlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

V týchto ťažkých časoch vám želám, aby ste si dokázali vysporiadať všetky traumy histórie a aby ste sa dostali k rozvoju vášho milovaného Cypru,“ uviedol Danko. V mene celej slovenskej delegácie poďakoval svojmu cyperskému partnerovi za privítanie, ktoré sa jej dostalo.

Andrej Danko pricestoval na pracovnú návštevu Cypru v nedeľu (11. 12.). Okrem Demetrisa Syllourisa sa stretne aj s prezidentom Cyperskej republiky Nikosom Anastasiadesom, arcibiskupom Chrysostomosom II., navštívi vedúcu mierovej misie UNFICYP Elisabeth Spehar a zavíta aj medzi slovenských vojakov v tábore Tatry.

Príslušníci Ozbrojených síl SR pôsobia v mierovej misii UNFICYP na Cypre od roku 2001. V súčasnosti má Slovensko v misii 169 vojakov a päť príslušníkov v policajnej časti UNPOL.

Minister P. Gajdoš ponúkol cyperskej Národnej garde priestory na výcvik

O pôsobení slovenských vojakov v misii UNFICYP a o prehĺbení bilaterálnej spolupráce rokoval dnes v cyperskej Nikózii minister obrany SR Peter Gajdoš (nominant SNS) a šéf cyperského rezortu obrany Christoforos Fokaidis.

Gajdoš navštívil Cyprus ako súčasť delegácie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS).

"Máme záujem o ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce v oblasti bezpečnosti, ako aj na pôde Európskej únie," povedal Gajdoš.

Na stretnutí ponúkol Národnej garde Cypru možnosť využiť Centrum výcviku Lešť, zamerané na výcvik špeciálnych jednotiek, a rovnako tak Výcvikové a testovacie centrum radiačnej chemickej a biologickej ochrany v Zemianskych Kostoľanoch, ktoré je svojím zameraním a možnosťou výcviku s ostrými chemickými látkami jedinečné v celej strednej Európe.

Cyperský minister obrany Christoforos Fokaidis poďakoval Slovensku za pretrvávajúcu podporu pri riešení cyperskej otázky - najmä za to, že napomáha bikomunitnému dialógu medzi lídrami politických strán z oboch cyperských komunít.

"Chcem tiež vysloviť vďaku cyperskej vlády za cenný príspevok slovenského kontingentu do mierových síl OSN na Cypre. A chceme zablahoželať Slovensku k úspešnému predsedníctvu v Rade Európskej únie v takomto ťažkom období pre Európu," povedal.

Ministri si vymenili názory na pretrvávajúce problémy, akými sú migrácia, terorizmus a extrémizmus. Hovorili spolu aj o možnostiach spolupráce v oblasti obranného priemyslu.

Slovenská republika prvýkrát nasadila svojich vojakov do misie UNFICYP v máji 2001 a v súčasnosti je vedúcou krajinou v Sektore 4 vo Famaguste, keď pod jej velenie patria aj srbské a maďarské čaty.

V septembri tohto roku Slovensko navýšilo počet pôsobiacich príslušníkov v UNFICYP zo 159 na 169. Cieľom misie je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a cyperskými Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove.

Danko a Gajdoš priniesli slovenským vojakom vianočný stromček

Vianočný stromček, kyslú kapustu či betlehem priniesli dnes slovenským vojakom slúžiacim na Cypre predseda Národnej rady SR Andrej Danko a minister obrany SR Peter Gajdoš.

Príslušníci ozbrojených síl SR slúžia na Cypre od roku 2001. Od začiatku pôsobenia v Mierových silách OSN na Cypre (UNFICYP) sa v tejto krajine vystriedalo viac ako 2500 slovenských vojakov.

"Verím, že UNFICYP bude naďalej mierovou misiou, bez násilia a obetí, že budete napomáhať skutočne mierovému a harmonickému spolunažívaniu oboch komunít na ostrove. V tom vám želám mnoho úspechov," povedal okrem iného vojakom Danko.

Viacerí vojaci však napriek účasti na misii zavítajú na vianočné sviatky domov. "Záleží to samozrejme na veliteľovi a na tom, kto eventuálne má aký rodinný problém, ale samozrejme sú určité percentá, ktoré v rámci štandardných operačných postupov veliteľ musí dodržať," ozrejmil minister Gajdoš. Naraz môže základňu na Cypre opustiť zhruba 17-20 slovenských vojakov.

Cyprus je rozdelený na etnickom základe od invázie Turecka v roku 1974, ktorou Ankara reagovala na hrozbu pripojenia ostrova ku Grécku. Medzi severnou a južnou časťou ostrova sa nachádza tzv. nárazníková zóna, ktorú kontrolujú sily UNFICYP. Cieľom tejto misie je udržiavať status quo vnútri nárazníkovej zóny, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami, prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove a vykonávať humanitárne úlohy.

V súčasnosti má Slovensko v uvedenej misii 169 vojakov a päť príslušníkov v policajnej časti UNPOL.