Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

A. Danko sa na Bratislavskom hrade stretol s viac ako 50 diplomatmi

Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: TASR - Martin Baumann

Predsedovi Národnej rady SR apoštolský nuncius pripomenul, že výkon jeho funkcie je službou občanom pri starostlivosti o spoločné dobro

Bratislava 18. januára (TASR) – Po 25 rokoch samostatnosti vie Slovenská republika ešte hlbšie oceniť postoj krajín, ktorého sa jej dostalo v čase, keď pomoc a ochranu najviac potrebovala. Uviedol to predseda Národnej rady SR Andrej Danko na novoročnej recepcii, ktorú na Bratislavskom hrade organizuje pre diplomatický zbor akreditovaný v SR.

Na slávnostnom podujatí, ktoré sa uskutočňuje aj pri príležitosti 25. výročia vzniku samostatnej SR, je prítomných viac ako 50 diplomatov z celého sveta. Danko v príhovore zdôraznil, že pokojné rozdelenie Českej a Slovenskej Federatívnej republiky je aj v súčasnom svete vnímané ako symbol vysokej kultúrnej a politickej vyspelosti Slovákov a Čechov.

"Za podanú priateľskú ruku medzinárodného spoločenstva pri zrode slovenskej štátnosti vám úprimne ďakujem," povedal šéf parlamentu. Skonštatoval, že aj vďaka ich práci sa podarilo zlepšiť vzťahy medzi parlamentmi. "Sme svedkami rôznych zbytočných manipulácií, ktoré často končia veľkými nedorozumeniami aj na medzinárodnej scéne. Vzájomná komunikácia upevňuje dôveru medzi partnermi a je najlepšou cestou, ako zlepšiť naše vzťahy," ocenil Danko prácu diplomatov.

Vznik Slovenskej republiky pred 25 rokmi bol nielen zásadnou udalosťou v jej histórii, ale zároveň mierové rozdelenie Československa predstavovalo aj významnú udalosť v Európe, skonštatoval v príhovore apoštolský nuncius Giacomo Ottonello, ktorý je doyenom diplomatického zboru.

Predsedovi Národnej rady SR apoštolský nuncius pripomenul, že výkon jeho funkcie je službou občanom pri starostlivosti o spoločné dobro. "Vaši občania očakávajú, že budete dbať o ich záujmy a napĺňať ich očakávania v oblasti občianskeho a sociálneho života. Dnes je táto úloha ešte náročnejšia, je to výzva, ktorá sa stala globálnou výzvou a ktorá si vyžaduje od vás prístup človeka ako ľudskej bytosti a zároveň prístup politika," uviedol Ottonello.