Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

A. Danko má obavy z toho, ako Európska únia rieši brexit

Na archívnej snímke Andrej Danko. Foto: TASR Jakub Kotian

Absolútna neschopnosť lídrov EÚ potvrdzuje, že únia musí prejsť komplexnou reformou a výmenou poslancov, tvrdí Danko.

Bratislava 16. januára (TASR) - Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) má po utorkovom hlasovaní o Dohode o odchode Británie z Európskej únie (EÚ) obavu z toho, že Európska únia dva roky ukazuje, že to nedokáže vyriešiť. Uviedol Dankov hovorca Tomáš Kostelník v reakcii na nesúhlas britského parlamentu s dohodou.

"Absolútna neschopnosť lídrov EÚ potvrdzuje, že únia musí prejsť komplexnou reformou a výmenou poslancov. Znova sa potvrdzujú slová predsedu Andreja Danka o tom, že v Európskom parlamente by mali sedieť volení zástupcovia národných parlamentov," povedal Kostelník.

Danko podľa jeho slov dúfa, že nadchádzajúce eurovoľby situáciu vyriešia. "Desí sa totiž negatívnych nálad a rečí o odchode z EÚ od ďalších európskych mocností," doplnil Kostelník.

Britský parlament hlasoval o dohode, ktorú s Bruselom dosiahla vláda premiérky Theresy Mayovej, v utorok (15.1.). Podporilo ju iba 202 poslancov, 432 hlasovalo proti. Brexit sa má udiať 29. marca. Pokiaľ dohoda nebude prijatá a ratifikovaná, hrozí neriadený odchod Británie (tzv. tvrdý brexit).

Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) prijal rozhodnutie britského parlamentu o dohode s poľutovaním. Treba sa podľa neho pripraviť aj na scenár vystúpenia Británie z EÚ bez dohody. Slovensko je podľa jeho slov pripravené do 29. marca hľadať riešenia, ktoré zaistia čo najmenšie negatívne dosahy brexitu, najmä pre občanov a podnikateľov.

Pellegrini zvolal na pondelok 21. januára rokovanie medzirezortnej koordinačnej skupiny pre brexit. Má sa zaoberať pripravenosťou Slovenska na odchod Spojeného kráľovstva z EÚ.