Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

A. DANKO: Summit predsedov parlamentov pomôže EÚ prekonávať problémy

Na snímke zľava predseda maltského parlamentu Angelo Farrugia, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a predseda Národnej rady SR Andrej Danko počas mimoriadneho neformálneho samitu predsedov parlamentov členských krajín Európskej únie v Bratislave 7. októbra 2016. Foto: TASR Vladimír Benko

Podľa šéfa slovenského parlamentu A. Danka sa počas summitu parlamentným lídrom podarilo vydiskutovať oblasti, kde sa cítia byť jednotní.

Bratislava 7. októbra (TASR/Tablet.TV) - Dnešný summit predsedov parlamentov EÚ v Bratislave je projektom, ktorý pomôže EÚ prekonávať problémy. Po skončení rokovaní to vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko s tým, že sa niekedy oplatí byť odvážny.

"Odvaha zvolať summit do Bratislavy v neštandardnej neoficiálnej podobe sa oplatila. Našli sme podporu takmer všetkých štátov únie. Toto stretnutie predchádza konferencii európskych parlamentov, ktorú bude Bratislava organizovať v apríli a vzíde z neho deklarácia spoločného postupu národných parlamentov," povedal Danko.

Podľa jeho slov sa dnes parlamentným lídrom podarilo vydiskutovať oblasti, kde sa cítia byť jednotní. "Pomenovali sme problémy, ktoré nás trápia. Dnes sa podarilo po zdvihnutom prste v podobe brexitu diskutovať o tom, čo spôsobilo brexit a problémy v EÚ. Bavili sme sa, kde je hranica národnej politiky a kde začína európska politika. Riešili sme, ako zlepšiť postupy a rokovacie poriadky jednotlivých parlamentov, aby sme oveľa viac kontrolovali postupy v vo vzťahu k EÚ," vysvetlil predseda NR SR.

Danko je presvedčený, že nik nespochybňuje EÚ ako dobrý projekt. "Narušenie bezpečnosti spôsobilo obrovské problémy vo vnímaní EÚ. Je preto dôležité hovoriť o pobrežnej stráži, pokračovať v projektoch ako Schengen a eurozóna. Treba sa zaoberať aj tým, do akej miery sa má EÚ rozrastať a kedy treba povedať stop," avizoval Danko.

Za najdôležitejšiu vetu summitu považuje odkaz predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, podľa ktorého je potrebné si uvedomiť, že vzniku EÚ predchádzali tvrdé boje a diskusia. "Je veľkým šťastím, že naše generácie také problémy už nemajú. Musíme preto urobiť všetko, aby sme sa nevrátili do histórie. Musíme viesť dialóg," apeloval.

Na otázku, aké konkrétne závery dnes parlamentní lídri sformulovali, Danko odvetil, že zazneli také poučné veci, že všetci účastníci summitu budú tlmočiť, ako sa Bratislava chopila svojej úlohy, stmeľuje štáty a hľadá nové pozície. "To bol pre mňa najdôležitejší výstup. EÚ hľadá iné formy spolupráce a komunikácie tak, aby sa stala pružným projektom," podotkol.

Danko uznal, že keby dnešný neformálny summit nebol, v živote bežného človeka by sa nezmenilo nič. "Je to ale určitý krok a otvorenie dverí. Pokiaľ sa stretávajú lídri parlamentov raz za rok, je to málo. Dnes sa otvorili srdcia, rozvíja sa dialóg, začali sme sa spoznávať," konštatoval.

Na margo brexitu Danko poznamenal, že bola chyba Veľkej Británie odísť z únie. "Našou výhodu je, že sme o zmysluplnosti EÚ presvedčení a urobíme všetko pre zlepšenie jej fungovania pri zachovaní národnej identity," dodal.

Európa by mala byť pre ľudí zrozumiteľnejšia, zhodujú sa šéfovia parlamentov


Európa by mala byť pre ľudí zrozumiteľnejšia, myslí si šéf maltského parlamentu Angelo Farrugia. Malta sa podľa neho bude usilovať urobiť Európu zrozumiteľnejšiu ľuďom. Poukázal, že tu existuje bruselská bublina.

"Musíme zabezpečiť, aby tu táto bublina nezostala. Musíme komunikovať presne," povedal Farrugia na tlačovej konferencii po skončení neformálneho summitu predsedu parlamentov v Bratislave.

Malta prevezme predsedníctvo v Rade EÚ v januári. Farrugia avizoval, že bude pokračovať v takomto summite. "Je to vynikajúci spôsob, ako diskutovať," poznamenal. Poukázal na priority maltského predsedníctva.

"Základný princíp počas maltského predsedníctva bude spočívať v tom, že Európa musí byť inteligentná.
Musíme sa pozrieť na to, aké máme výzvy aj príležitosti. Nemôžeme plakať nad brexitom, musíme ísť ďalej. Musíme začať proces, aby sme znovuožili, znovu naplnili energiou našu Európu,"
vyhlásil.




Maltské predsedníctvo sa bude venovať aj solidarite, bezpečnosti a migrácii. Farrugia hovoril o potrebe dlhodobého rastu EÚ. "To sa dá urobiť len investovaním do vzdelávania, energetiky, do našich najdôležitejších aktív, ktoré máme," povedal a poukázal na spoločný trh. Riešiť treba podľa neho aj digitálny trh a problém chudoby.

Predsedníctvo čaká aj Estónsko, a to skôr, ako táto krajina plánovala. "Budeme zameraní na konsenzus," vyhlásil šéf estónskeho parlamentu Eiki Nestor. Program predsedníctva Estónsko ešte len schváli. "Nebude možné vyhnúť sa súčasným témam, ako je brexit či utečenecká kríza. Ale chceli by sme sa sústrediť aj na jednotný trh či digitálny trh," naznačil Nestor.

Šéf francúzskeho Senátu Gérard Larcher zdôraznil potrebu opätovne poskytnúť Európe blízkosť. "Aby ľudia pochopili, že inštitúcie sú blízko. Otázka Európy a občanov je zásadnou témou tohto neformálneho summitu," uviedol. Na programe stretnutí je podľa neho stále aj terorizmus, vzťahy s Ruskom, sýrska otázka a migrácia z destabilizovanej Afriky. "To sú otázky, ktorým sa máme venovať," podotkol. Ocenil dnešný neformálny summit.