Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: Premiér Pellegrini žiada dôveru pre svoju vládu

Na snímke vpravo dole nový premiér SR Peter Pellegrini (SMER-SD) počas 30. schôdze NR SR 23. marca 2018 v Bratislave. Vľavo minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD), vľavo hore podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) a vpravo hore predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) otvoril 30. schôdzu pléna, ktorej hlavným bodom je rokovanie o Programovom vyhlásení vlády (PVV) Petra Pellegriniho (Smer-SD) a s tým spojená žiadosť jeho kabinetu o dôveru poslancov. Vládny program je takmer totožný s tým, ktorý prijala vláda Roberta Fica (Smer-SD) ešte v roku 2016. Foto: TASR - Martin Baumann

Na získanie dôvery potrebuje aspoň 76 hlasov poslancov, podporu kabinetu vopred avizovalo 79 členov snemovne. Najväčšie opozičné strany SaS a OĽaNO sa nepridajú, lebo Pellegriniho vláde neveria.

Bratislava 23. marca (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) otvoril 30. schôdzu pléna, ktorej hlavným bodom je rokovanie o Programovom vyhlásení vlády (PVV) Petra Pellegriniho (Smer-SD) a s tým spojená žiadosť jeho kabinetu o dôveru poslancov. Vládny program je takmer totožný s tým, ktorý prijala vláda Roberta Fica (Smer-SD) ešte v roku 2016.

Živé vstupy z diania v parlamente nájdete TU.

Na získanie dôvery potrebuje aspoň 76 hlasov od poslancov, podporu novému kabinetu vopred avizovalo 79 členov snemovne. Najväčšie opozičné strany SaS a OĽaNO sa nepridajú, lebo Pellegriniho vláde neveria.



Rokovanie schôdze NAŽIVO


PVV schválila vláda vo štvrtok (22.3.) jednomyseľne. Oproti textu z roku 2016 z neho vypadla neaktuálna časť o slovenskom predsedníctve v Rade EÚ. "Vláda spočíva presne na tých istých politických stranách, ktoré pred dvoma rokmi postavili programové vyhlásenie vlády, a my chceme toto programové vyhlásenie naplniť až do samotného konca," vysvetlil premiér. Zároveň požiadal verejnosť, aby rešpektovala, že dokument vyzerá rovnako ako programové vyhlásenie doterajšej vlády. V opačnom prípade by vláda podľa premiéra strácala čas jeho aktualizovaním o pasáže, ktoré sú už splnené alebo neaktuálne. "My potrebujeme okamžite pracovať, tri týždne táto krajina bola mierne paralyzovaná," ozrejmil Pellegrini.



Premiér: R. Fico zanechal stopu ako nikto pred ním a bude ju tvoriť naďalej


Robert Fico (Smer-SD) zanechal v slovenskej politike ako trojnásobný premiér výraznú stopu ako nikto pred ním a bude ju tvoriť aj naďalej ako predseda Smeru-SD, ktorého programové piliere sa odrážajú aj v programovom vyhlásení novej vlády. V pléne Národnej rady SR to vyhlásil nový premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý predstavil vládny program a požiadal poslancov o dôveru pre svoj kabinet.



"Ďakujem aj prezidentovi Andrejovi Kiskovi, že rešpektoval zásady parlamentnej demokracie a nepodľahol mediálnym a politickým tlakom na jej demontáž a zmenu parlamentného systému na prezidentský," odkázal. Pellegrini tu vyjadril nádej, že vymenovaním vlády a schválením jej programového vyhlásenia sa politici vrátia k práci pre ľudí. "Za prejav štátnickej politiky by som považoval, ak by programové vyhlásenie dostalo podporu aj od opozície, ale toho sa asi nedožijeme," pripustil.

Štvrtkové (22.3.) menovanie svojho kabinetu označil za míľnik, ktorý by mal opäť nastoliť stabilitu a obrátiť pozornosť na skutočné problémy ľudí. "Programové vyhlásenie vlády preberá ciele a plány vlády predchádzajúcej. Je to logické. Predchádzajúci kabinet už viaceré ciele splnil, nová vláda v tom chce pokračovať. Sme pripravení okamžite pracovať. Nežiadame a ani nemôžeme žiadať žiadnych 100 dní na oboznámenie sa so stavom v rezortoch. Od kolegov očakávam viac ako 100-percentný výkon," deklaroval Pellegrini.

Uplynulý mesiac podľa jeho slov vojde do dejín ako jeden zo zlomových okamihov. "Úkladná vražda rozpútala nevídané emócie a vášne, ktoré sa pretavili do politickej krízy. Smrť dvoch mladých ľudí zasiahla všetkých. Ak bola motívom vraždy práca novinára, je to útok na demokratické piliere štátu a slobodu prejavu. Máme povinnosť dôsledne vyšetriť vraždu a spravodlivo potrestať páchateľov. Toto je dlh štátu," priznal.

Premiér preto apeloval, aby sme nechali pracovať políciu. "Dôverujme vyšetrovateľom a nezneužívajme túto tému. Minister vnútra Tomáš Drucker má úlohu vytvoriť čo najlepšie podmienky pre prácu polície. Táto tragédia sa nevyšetrí na uliciach, na stránkach novín ani vo volebných miestnostiach," poznamenal.



Podľa Pellegriniho ľudia prišli na námestia slobodne vyjadriť svoj názor. "Som vďačný, že nedošlo k násiliu ani k nepokojom," poznamenal. Považuje pritom za logické, že opozícia sa pokúša dostať k moci. "Ale politika má aj štátnický rozmer a tým je zodpovednosť voči vlastnej krajine. Predčasné voľby by nič nevyriešili, lebo by prehĺbili nepokoj a ustanovili by zmätok," myslí si. Predseda vlády zdôraznil, že jasná väčšina NR SR sa hlási k dokončeniu práce súčasnej koalície, ktorá vzišla s demokratických volieb.

Pellegrini tiež odmietol názory, že SR je čiernou dierou v Európe. "Nie je na tom nič pravdivé. Slovensko je úspešný príbeh. Naprávanie vytvoreného negatívneho obrazu o Slovensku bude aj mojou prioritou. Slovensko je demokratickou, úspešnou a modernou krajinou a nová vláda je zárukou jasnej proeurópskej orientácie. Je nešťastné, ak opozícia v túžbe po moci spôsobuje nedozerné škody na medzinárodnom poli," konštatoval.

Premiér preto plánuje vystúpiť v Európskom parlamente, kde zaujme jasné stanovisko a uvedie na pravú mieru viaceré nepravdy a klamstvá, ktoré sa o Slovensku začali šíriť.

Do rozpravy k programovému vyhláseniu vlády sa písomne prihlásilo 39 poslancov, všetci sú z opozície


Celkovo až 39 poslancov Národnej rady SR sa písomne prihlásilo do rozpravy k Programovému vyhláseniu vlády (PVV), ktorá sa začne po 13. hodine. V zozname nie je žiaden koaličný poslanec.

Podľa rokovacieho poriadku písomne prihlásený člen snemovne môže rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak pol hodiny. Po ich vystúpeniach bude ešte množné prihlásiť sa ústne. Plénum bude rokovať do 16. hodiny, takže je zrejmé, že hlasovanie o dôvere vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD) príde na rad až na budúci týždeň.

Podmienkou je, aby za dôveru zahlasovala nadpolovičná väčšina prítomných členov snemovne. Už skôr však písomne deklarovalo podporu 79 poslancov.

L.Ďuriš Nicholsonová nepodporí vládu kvôli kauzám viacerých ministrov


Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) neplánuje podporiť novú vládu. Viaceré výhrady má voči staronovým ministrom, najmä ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD) a ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej (nominantka SNS). Vyčítala im viaceré pochybenia počas ich ministrovania. Príkladom môže byť kauza resocializačného zariadenia Čistý deň či kauza ohľadom zariadenia Peto.

"Richter nezvládol financovanie sociálnych služieb a nepriniesol riešenia na zlepšenie sociálnych služieb. Pred neplnením si povinností zo strany vyšších územných celkov zatvára oči," uviedla Ďuriš Nicholsonová. Tiež je presvedčená, že si Richter neplní záväzky z Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím. "Proces deinštitucionalizácie sociálnych služieb sa nepohol. Minister Richter nerieši hrozivú situáciu v sociálnych vylúčených spoločenstvách," upozornila Ďuriš Nicholsonová.

V systéme jej chýba jednotný nezávislý posudkový systém. "Opatrovateľská služba ako terénna sociálna služba je nedostupná. Seniori zostávajú bez pomoci. Platy opatrovateliek sú na úrovni minimálnej mzdy a neboli menené roky. Nedokázal ochrániť deti a mládež pred znevažovaním, zneužívaním a týraním. Nedokázal ochrániť ani najmenšie deti," vyčíta Richterovi podpredsedníčka parlamentu.

Úrady spadajúce pod rezort práce si podľa nej "robia čo chcú a veselo porušujú zákony". Tiež sa jej nepáči, že Richter zabezpečil pre svoju stranícku kolegyňu Vieru Tomanovú post komisárky pre deti. "Spackal jasličkový zákon. Poberatelia invalidných dôchodkov sú poškodzovaní zo strany Sociálnej poisťovne," uviedla k Richterovi Ďuriš Nicholsonová.

Zároveň kritizovala aj Matečnú. Podľa nej musela Matečná ešte ako šéfka Slovenského pozemkového fondu (SPF) vedieť o praktikách talianskej mafie na východe Slovenska. Upozornil ju totiž na to podľa Nicholsonovej jej podriadený dvomi listami.

Nesúhlasí ani s výmenou ministra vnútra, ktoré je podľa nej v totálnom rozklade. Zaujímalo ju, ako bude minister Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) riešiť kauzu Gorila, ale aj prípad z minulosti, kedy bolo políciou zadržaných niekoľko kilogramov kokaínu či daňové podvody.

A. Danko vykázal I. Matoviča zo sály


Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) vykázal šéfa OĽaNO Igora Matoviča na zvyšok rokovacieho dňa zo sály, lebo sa nesprával v súlade so zákonom. Takýto postup predsedajúcemu za istých podmienok umožňuje rokovací poriadok.

Ten hovorí, že poslanca, "ktorý svojimi prejavmi alebo činmi v rokovacej miestnosti prekročil hranice slušnosti, predsedajúci vyzve zachovávať poriadok. Ak výzva na zachovanie poriadku nevedie u poslanca k náprave, môže predsedajúci vykázať poslanca až do skončenia rokovania v tom istom dni z rokovacej miestnosti. Vykázaný poslanec má právo zúčastniť sa na hlasovaní o každom návrhu". Takýto postup znamená pre Matoviča neospravedlnenú absenciu.

Matovič sa previnil napríklad tým, že počas svojho vystúpenia k programovému vyhláseniu vlády používal vizuálnu pomôcku, čo zákon zakazuje. Líder OĽaNO ukazoval fotku zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Nech si Andrej Danko robí teraz čo chce, nech mi dá aj pokutu," povedal Matovič, keď vytiahol fotku. Ako tvrdil, malo ísť o zrkadlo novej vlády.

B. Kollár: Sme rodina nepodporí programové vyhlásenie vlády


Programové vyhlásenie novej vlády hnutie Sme rodina nepodporí a bude hlasovať proti nemu. A to napriek tomu, že sú v ňom aj niektoré tézy, ktoré sa opozičnému hnutiu pozdávajú. Hovoril o tom predseda Sme rodina Boris Kollár v diskusii k vládnemu programu.

Sme rodina naďalej trvá na tom, že situáciu v spoločnosti nevyrieši výmena vlády. "Najlepším a najzodpovednejším riešením by boli predčasné voľby. Keby sme to nechali na ľudí, bolo by to najkorektnejšie," zdôraznil Kollár. Zároveň odmietol reči, že opozícii ide len o ministerské fleky, a preto volá po voľbách.

"Ja sa o žiadne kreslo netrasiem. Nikdy do exekutívy nepôjdem, nikdy nepôjdem do vlády, aj keby som niekedy bol jej súčasťou," vyhlásil Kollár. Zdôraznil, že úlohou politikov je v súčasnosti upokojiť situáciu v spoločnosti a obnoviť dôveru ľudí v štát a jeho inštitúcie, ktorú stratili.

Koaliční poslanci sa do debaty veľmi nezapájajú, nereagovali ani na Kollárovo vystúpenie.

Klub Mosta-Híd má nového predsedu, G. Gála vystriedal T. Bastrnák


Poslanecký klub Mosta-Híd má nového predsedu. Stal sa ním Tibor Bastrnák. Klub o tom rozhodol na zasadnutí pred schôdzou parlamentu. TASR to potvrdila hovorkyňa strany Klára Debnár. Bastrnák nahrádza Gábora Gála, ktorý z parlamentu odišiel do kresla ministra spravodlivosti.

"Viesť náš poslanecký klub je veľká pocta a zároveň veľká zodpovednosť. Pokračujeme v začatej práci a ja, ako aj členovia nášho klubu, si uvedomujeme obrovskú mieru zodpovednosti, ktorú musíme pretaviť aj do svojej politickej činnosti a poslaneckej práce,"
uviedol pre TASR Bastrnák.

Poukázal na dôležité legislatívne kroky, ktoré na poslancov čakajú a ktoré podľa jeho slov Most-Híd presadzoval aj pred "ohavnou vraždou" novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači a ktoré sa stali po dianí v ostatných týždňoch nevyhnutnými.

"Ide predovšetkým o nový spôsob voľby policajného prezidenta a zmeny týkajúce sa policajnej inšpekcie. Musíme sa vysporiadať napríklad aj so starými exekúciami," doplnil Bastrnák.

M. Maďarič: V tejto chvíli dám šancu novej vláde, aby obnovila dôveru


Exminister kultúry a súčasný poslanec parlamentu Marek Maďarič (Smer-SD) plánuje podporiť novú vládu. Mrzí ho však, že vládny kabinet neupravil v niektorých častiach Programové vyhlásenie vlády.

"Vo štvrtok (22.3.) pán prezident vymenoval novú vládu, ale len formálne. Pretože prvý návrh neschválil a vynútil si zmenu na poste ministra vnútra. Ale chápem, že takto akože vládu odobril. Druhý dôležitý argument je, že nová vláda veľmi výrazne vyšla v ústrety požiadavkám verejnosti, pretože má nového premiéra a nového ministra vnútra. Takže v tejto chvíli dám šancu tejto novej vláde, aby obnovila dôveru," uviedol Maďarič ešte pre začiatkom rokovania mimoriadnej schôdze v parlamente.

Podľa jeho slov verejnosť od tejto vlády okrem personálnej rekonštrukcie očakáva aj ďalšie zmeny. "V tomto zmysle považujem za škodu, že sa tak vláda ponáhľala, že sa pár dní nepotrápila a že aspoň v niektorých častiach programového vyhlásenia ho neinovovala. To by bolo rukolapnejšou zárukou tých zmien, ktoré verejnosť očakáva. Ale v tejto chvíli ja tú šancu vláde dám," priblížil Maďarič.

Bude však sledovať nové kroky vlády. "Pre mňa osobne je veľmi dôležité, že či sa bude napríklad posilňovať alebo oslabovať nezávislosť RTVS. Myslím si, že by bolo možno aj dobrým krokom, keby ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) iniciovala, aby RTVS obnovila investigatívu práve v kontexte tohto, že bol zavraždený investigatívny novinár," doplnil Maďarič.

Šancu dáva aj novému ministrovi Tomášovi Druckerovi (nominant Smer-SD). Jeho vyjadrenia zatiaľ vníma tak, že avizuje zmeny, ktoré by mohli posilniť dôveryhodnosť polície. Zároveň si myslí si, že by sa mal nový minister vnútra vážne zaoberať výmenou policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Tiež ocenil, že sa nová ministerka kultúry Ľubica Laššáková ospravedlnila za svoje výroky o zahraničnom vplyve Georga Sorosa. "Nebolo to šťastné vyjadrenie. Som rád, že názor korigovala, lebo ja odmietam žiť v svete nejakých spiknutí alebo organizovaní prevratov zo zahraničia," dodal Maďarič.

Podporu novej vláde avizovala aj exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá tiež chce dať kabinetu šancu. "Samozrejme, ako poslankyňa očakávam, že bude reflektovať súčasnú situáciu a bude rozumieť tomu, čo sa v spoločnosti deje. Máme plné námestia. Ak sa to podarí, je to pre dobro," uviedla Žitňanská.


J. Blanár a K. Cséfalvayová boli zvolení za predsedov výborov


Predsedom Mandátového a imunitného výboru Národnej rady SR sa stal Juraj Blanár (Smer-SD). V tajnom hlasovaní o tom 110 hlasmi rozhodli poslanci. Blanár vo funkcii nahrádza Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorý sa stal vicepremiérom pre investície a informatizáciu.

Za šéfku Zahraničného výboru NR SR bola 115 hlasmi zvolená Katarína Cséfalvayová (Most-Híd). Na tomto poste nahrádza Františka Šebeja (Most-Híd), ktorý sa vzdal poslaneckého mandátu.

Personálne zmeny


Ešte pred samotným rokovaním o dôvere vláde dôjde v pléne k personálnym zmenám, ktoré si vyžiadal vznik nového kabinetu. Mandátovo-imunitnému výboru má po novom šéfovať Juraj Blanár (Smer-SD). Vo funkcii nahradí Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorý z parlamentu odišiel na pozíciu vicepremiéra pre investície a informatizáciu. Predsedníčkou zahraničného výboru má byť Katarína Cséfalvayová z klubu Mosta-Híd. Doteraz post zastával František Šebej (Most-Híd), no ten sa vzdal mandátu.

Z bývalej vlády sa do snemovne ako poslanci vracajú Robert Fico, Robert Kaliňák (obaja Smer-SD) a Lucia Žitňanská (Most-Híd). Parlament opustili už spomínaní Raši, Šebej a tiež Gábor Gál (Most-Híd), ktorý sa stal ministrom spravodlivosti.

Expremiér Robert Fico (Smer-SD) bude ako poslanec parlamentu členom Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) bude pracovať ako člen Ústavnoprávneho výboru. Rozhodli o tom v piatok poslanci hlasovaním.

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) bola zvolená za členku ľudskoprávného výboru a Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu.

L. Žitňanská chce v ľudskoprávnom výbore zabojovať za liberálnu demokraciu


Liberálna demokracia potrebuje v parlamentnom ľudskoprávnom výbore zabojovať. Tvrdí to poslankyňa Národnej rady SR za Most-Híd Lucia Žitňanská.

Do pléna sa vrátila z postu ministerky spravodlivosti po výmene vlády. Žitňanská si vybrala prácu v ľudskoprávnom výbore, hoci v minulosti pôsobila v ústavnoprávnom.

Poslankyňa zopakovala, že hlasovať v snemovni mieni podľa toho, či s návrhom bude súhlasiť. "Som pripravená hlasovať za to, s čím súhlasím," uviedla.

Na otázky o podpore novej vlády opakovane uviedla, že keď vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD) dal šancu prezident SR Andrej Kiska, ona nemá dôvod v tejto chvíli jej ju nedať.


Odchody a príchody sa dotkli aj poslaneckých náhradníkov. Snemovňu opúšťa Darina Gabániová a Milan Mojš. Najvyšší zákonodarný zbor je obmenený. Poslanecký sľub v piatok zložili náhradníci Mária Janíková (Smer-SD) a Ladislav Balódi (Most-Híd), ktorí nastúpili za nových členov vlády Richarda Rašiho (Smer-SD) a Gábora Gála (Most-Híd).

Na snímke náhradníčka Mária Janíková (SMER-SD) skladá poslanecký sľub počas 30. rokovania schôdze NR SR 23. marca 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života." Takto znie ústavou predpísaný sľub poslanca, ktorý sa potvrdzuje slovom "sľubujem" a podpisom.

Na snímke náhradník Ladislav Balódi (Most-Híd) skladá poslanecký sľub počas 30. rokovania schôdze NR SR 23. marca 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann