Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

A. Danko: Prioritou je ochrana vonkajších hraníc a slobodný pohyb v EÚ

Na archívnej snímke Andrej Danko. Foto: TASR Jakub Kotian

Európsku úniu Danko považuje za výnimočný projekt, ktorého podstatou je služba obyvateľom, nie služba európskym inštitúciám.

Tallinn 23. apríla (TASR) - Ochrana vonkajšej hranice EÚ a slobodný pohyb vo vnútri Únie je naša jednoznačná a absolútna priorita. Je to totiž vymoženosť, ktorá Európu zjednocuje a bez ktorej je projekt EÚ odsúdený na neúspech. Počas konferencie predsedov parlamentov členských krajín EÚ v estónskom Tallinne to v pondelok vyhlásil šéf NR SR Andrej Danko.

"Uvedomujeme si tlak, akému sú dnes vystavené štáty v Stredomorí. Pri pohľade na zloženie migračných tokov do Talianska či Grécka je však potrebné otvorene povedať, že z drvivej väčšiny ide o ekonomických migrantov," povedal v prejave predseda slovenského parlamentu. Zároveň tvrdí, že v rámci EÚ sa treba v prvom rade zamerať na otázky, ktoré nás zjednocujú, a to sú práve bezpečnosť, ochrana vonkajších hraníc, obmedzenie tokov migrantov či spoločná obrana.

Európsku úniu Danko považuje za výnimočný projekt, ktorého podstatou je služba obyvateľom, nie služba európskym inštitúciám. "Aj preto sa musíme zamyslieť nad tým, aké kompetencie by mali byť zverené do rúk bruselskej administratívy a ktoré majú ostať vo výhradnej kompetencii národných štátov," podotkol.

Danko sa nevyhol ani téme blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu v roku 2019. "Túto oblasť je nevyhnutné posilniť tak, aby sme dosiahli podstatne vyššiu účasť občanov. Nepodporujeme návrhy na vytvorenie národných kandidátok a jednotného európskeho volebného obvodu, mám však za to, že na čele európskych inštitúcií musia stáť mimoriadne osobnosti, ktoré dokážu reprezentovať naše spoločné záujmy vo vzťahu ku globálnym hráčom, ako sú USA, Čína či Rusko," konštatoval.

Na druhej strane je šéf NR SR presvedčený, že je potrebné pomenovať aj niektoré neférové praktiky, ktoré v rámci EÚ panujú. Spomenul dvojakú kvalitu potravín a iniciatívu štátov Vyšehradskej štvorky v tejto oblasti.

Danko zdôraznil, že žijeme v turbulentnej a náročnej dobe. "Ak dnes hovoríme o tom, ako má vyzerať budúcnosť EÚ, musíme si trochu nastaviť zrkadlo aj vo vzťahu k dnešnej politickej a spoločenskej realite v našich krajinách. Čoraz viac absentuje hodnotová diskusia o zásadných veciach. Mediálny i politický priestor sa neuveriteľne zrýchľuje a stáva sa často povrchným a bulvárnym, založeným iba na senzáciách," upozornil.

V Európe vidí Danko nárast radikalizmu a antisystémových strán šíriacich chaos. "Prevláda silný negativizmus a mnoho ľudí vníma situáciu len cez optiku čierneho a bieleho. Ľudia prestávajú komunikovať priamo a podliehajú internetu a sociálnym sieťam, ktoré prinášajú množstvo senzácií a neoverených správ bez akejkoľvek zodpovednosti," dodal.

Osobitný spravodajca TASR Martin Paulík