Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Danko privítal prvých návštevníkov v parlamente: Cíťte sa tu ako doma

Na snímke predseda parlamentu Andrej Danko počas slnávnostného otvorenia Dňa otvorených dverí NRSR pri príležitosti 25. Výročia dňa ústavy v Bratislave 1. septembra 2017. Foto: TASR/Dano Veselský

Pre verejnosť je otvorený parlament aj Bratislavský hrad. Okrem stretnutia s vedením parlamentu, poslancami, môžu ľudia nazrieť do priestorov, ktoré sú zvyčajne verejnosti neprístupné.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Národná rada SR si dnes Dňom otvorených dverí (DOD) pripomína 25. výročie prijatia slovenskej ústavy. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) privítal v parlamente prvých návštevníkov.

"Je to váš deň, sme tu pre vás a cíťte sa tu ako doma. Lebo ste tu doma," obrátil sa na desiatky prítomných ľudí. Predseda parlamentu zároveň zdôraznil potrebu pripomínať si prijatie slovenskej ústavy. "Sme malý národ a stáročia sme bojovali o svoju štátnosť. Často sme žili v područí iných národov. Ale dnes sme národ, ktorý má vlastný štát. Nie každý národ má to šťastie," povedal Danko.

Šéf parlamentu by chcel, aby v takýto slávnostný deň politici nesúperili a tiež, aby v parlamente poslanci zvažovali každé slovo. "Aby sme pre ľudí boli príkladom," poznamenal Danko.

Dvadsaťpäť rokov od prijatia slovenskej ústavy si prišli pripomenúť aj bývalí prezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič, ako aj takmer všetci bývalí predsedovia parlamentu od roku 1989. Prítomní sú Jozef Migaš, Pavol Hrušovský, Pavol Paška a Peter Pellegrini. Richard Sulík ani František Mikloško neprišli.

Danko ocenil prítomnosť svojich predchodcov, každý z nich podľa súčasného šéfa parlamentu prispel k niečomu, "na čo sme dnes v Národnej rade hrdí".

Pre verejnosť je otvorený parlament aj Bratislavský hrad. Okrem stretnutia s vedením parlamentu, poslancami, môžu ľudia nazrieť do priestorov, ktoré sú zvyčajne verejnosti neprístupné. Návštevníkov čaká aj kultúrny program, prehliadka policajnej či vojenskej techniky, ukážky práce policajtov, vojakov, záchranárov.

Návštevníci uvidia rôzne zbrane, historické uniformy aj policajné autá. Pripravený je aj prelet vojenských lietadiel nad parlamentom a tiež prednášky a dokument, ktorý budú môcť ľudia pozerať v parlamentnej kinosále.

Uskutoční sa aj slávnostné zasadnutie parlamentu. S príhovorom na ňom vystúpi prezident SR Andrej Kiska, tiež predseda NR SR Andrej Danko. Prejav má mať aj premiér Robert Fico (Smer-SD).