Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

A. Danko: Sme povinní mať výborné vzťahy s Ruskom

Predseda SNS Andrej Danko, archívne foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Predseda NR SR okrem toho uviedol, že Slovensko a Južná Kórea majú vzťahy, ktoré môžu byť symbolom.

Bratislava 2. júla (TASR) - Slovensko je povinné spolupracovať s Ruskou federáciou a mať s ňou vynikajúce vzťahy. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) s tým, že Slovensko je na Rusko odkázané vo viacerých oblastiach.

"Nebudem z lídrov na Slovensku, ktorí si budú pred Rusmi pchať hlavu do piesku. My Rusov potrebujeme vo veľa veciach," skonštatoval Danko. Predseda parlamentu rešpektuje to, čo Európska únia hovorí vo vzťahu k Ruskej federácii, no na druhej strane chce poukázať, že sú lídri, ktorí napriek všetkým sankciám Rusko naďalej navštevujú.

"Som rád, že Slovensko je rešpektované Ruskom. Máme niekoľko pozvaní na ekonomické fóra a možnosť sa stretávať a diskutovať. Nebudem z tých politikov, ktorí by Rusko hanili, naopak, má pre nás obrovské možnosti spolupráce," vysvetlil Danko.

Rusov považuje vo veľa oblastiach za priateľov, ktorí dokážu pomôcť. "Túto pozíciu Ruska vnímajú aj ázijské štáty," podotkol.

A. Danko: Slovensko a Južná Kórea majú vzťahy, ktoré môžu byť symbolom



Slovensko a Južná Kórea majú vzťahy, ktoré môžu byť symbolom pre spájanie Európy a Ázie. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Reagoval tak na svoju pracovnú návštevu Južnej Kórey, kde sa pred niekoľkými dňami zúčastnil stretnutia predsedov parlamentov euroázijských krajín.  

Na stretnutí sa podľa predsedu parlamentu hovorilo o spájaní Európy a Ázie i Hodvábnej ceste. Danko sa zároveň stretol s kľúčovými investormi, s ktorými diskutoval o problémoch, ktoré majú na Slovensku, a súčasne sa s nimi rozprával aj o postavení slovenských robotníkov v ich fabrikách. "Sú tu veľké záujmy o investície do atómovej energie, do elektroniky. Spoločnosti, ktoré sú na Slovensku, sú presvedčené o vysokej kvalite pracovnej sily a vysokej serióznosti štátu," uviedol Danko.

Ázijské štáty majú podľa jeho slov záujem o veľké investície na Slovensku. Ako podotkol, pre našu krajinu je vytvorená dobrá pozícia na príchod nových investícií. Investori však majú napríklad výhrady k dostavbe diaľnic. "Južná Kórea je pre nás strategický partner, cítia u nás stabilitu. Na druhej strane si aj my musíme splniť veľa domácich úloh," podotkol predseda parlamentu.

Možnosť spolupráce existuje podľa neho aj v oblasti vedy a školstva i v cestovnom ruchu. Záujem je aj o termálne pramene. "Verím, že efekt týchto stretnutí, najmä s investormi, bude pre Slovensko veľmi zaujímavý," skonštatoval Danko.