Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

A. DANKO: Spôsob predaja SPP optimalizuje dane finančným skupinám

Andrej Danko Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ako ďalej upozornil, v súčasnosti vykonáva každá z dcérskych spoločností samostatnú podnikateľskú činnosť, pričom ich zisk je kumulovaný do materskej firmy SPP.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Podľa predsedu SNS Andreja Danka pomáha vláda SR českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) vstúpiť do cenných dcérskych spoločností Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), pričom sa tvári, že štát získa 100-% postavenie v SPP. Samotná SPP je však podľa neho len škrupinka, pričom naozaj podstatnými spoločnosťami sú jej dcérske firmy Eustream a SPP distribúcia.

"Model, ktorý v stredu (12. 12.) schválila vláda, znamená, že Slovenský plynárenský priemysel bude v 100-% vlastníctve štátu a dcérske spoločnosti budú priamo rozdelené medzi štát a akcionárov," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Danko.

Ako ďalej upozornil, v súčasnosti vykonáva každá z dcérskych spoločností samostatnú podnikateľskú činnosť, pričom ich zisk je kumulovaný do materskej firmy SPP. Model, ktorý však vláda schválila, je pre EPH výhodnejší, než keby mal holding podiel len v SPP, a nie priamo v Eustreame a SPP distribúcii. Takto sa totiž zisk pre holding nebude viackrát zdaňovať. "Som šokovaný, že vláda asistuje pri daňovej optimalizácii finančným skupinám. Som šokovaný, že vláda sa nezaoberá tým, kto je vlastne za finančnými skupinami, ktoré údajne už niekoľko rokov rokujú o odkúpení 49 % od SPP," konštatoval Danko.

Andrej Danko
Foto: TASR/Miroslav Košírer
SNS už dala koncom novembra 2012 v tejto súvislosti podnet na Generálnu prokuratúru (GP), ktorý bol odstúpený na krajskú prokuratúru. Danko zároveň vyzýva všetkých opozičných predstaviteľov, aby sa k podaniu pripojili. "Aby naozaj odborne spracovali veci a pristúpili k tomuto podaniu, pretože tu je naozaj veľa porušení zákona podľa nás," dodal Danko.

Podľa dnešného vyjadrenia Tlačového a informačného odboru (TIO) Úradu vlády SR sa zmenou vlastníckych pomerov v spoločnosti Slovak Gas Holding (SGH), ktorá je držiteľom 49-% podielu v SPP, zabezpečil bezvýhradný vplyv vlády na návrhy cien plynu pre domácnosti a firmy na Slovensku. V dcérskych spoločnostiach pritom ostal vplyv nezmenený. Štát bude vlastniť 51 % a EPH 49 % a manažérska kontrola ostane v rukách súkromníkov. "Toto je fakticky stav, ktorý vyrokovala a schválila vláda SR a v súčte znamená významné posilnenie pozície štátu v SPP, a to napriek obmedzeným možnostiam, ktoré vláda v tejto zmene vlastníckej štruktúry mala," vyhlásil dnes Úrad vlády SR.