Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

A. DANKO: Ústava SR je základným pilierom našej štátnosti

Na snímke predseda parlamentu Andrej Danko počas príhovoru na slávnostnom zasadnutí parlamentu pri príležitosti 25. výročia prijatia slovenskej ústavy v Bratislave 1. septembra 2017. Foto: TASR/Dano Veselský

Nemožno podľa neho opomínať ani dôchodcov a treba udržiavať bezpečnosť v štáte.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Ústava SR je základným pilierom našej štátnosti a preto sme povinní oslavovať 1. september s úctou. Ústava SR je moderný a kvalitný dokument. Zakotvila demokratický charakter nášho štátu. Pripomenul predseda Národnej rady SR Andrej Danko v úvode slávnostného zasadnutia parlamentu, ktorým si snemovňa pripomína 25 rokov od prijatia slovenskej ústavy (1.9.1992).

"Slovenská republika je mladý, ale životaschopný štát. Naše základy sú postavené na pevných pilieroch rímskeho, uhorského, rakúskeho či československého právneho systému. V dejinách sme dokázali, že Slováci sú jednotiaci prvok v strednej Európe a radšej budujeme, ako rúcame," vyhlásil Danko. Je rád, že Slovensko je rešpektovaný člen EÚ, eurozóny, Schengenu.

"Máme svoj štát, ktorý vie zabezpečiť dôstojný život aj národnostným menšinám. Hlboko si občanov vážime. Je pravda, veľa vecí treba zmeniť. Ale na to sme tu. Aby sme veci, ktoré nefungujú, napravili," doplnil Danko s tým, že Slovensko sa musí rozvíjať ďalej. "Potrebujeme dlhodobú víziu rozvoja, strategické plánovanie, rozvíjať slovenský vidiek, podporovať tradičnú rodinu, zastaviť vyľudňovanie, prejavovať väčšiu úctu k slovenským podnikateľom," poznamenal.

Nemožno podľa neho opomínať ani dôchodcov a treba udržiavať bezpečnosť v štáte. "To sa dá len vo funkčnom štáte," doplnil Danko. Vyzval politikov, aby sa nekriminalizovali a bojovali férovo. "Národné a štátne záujmy sú vážnou otázkou. Ktokoľvek, kto bude v budúcnosti riadiť štát, to musí mať na pamäti," uviedol. V závere príhovoru zdôraznil potrebu zachovania našej štátnosti. "Podporujme jednotu, občiansky zmier a stabilitu. Vyzývam všetkých na otvorenosť a pokoj v srdciach. Chráňme spolu našu zem a pracujme v jednote," uzavrel Danko.