Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

A. Danko: V ruskej Štátnej dume nemôže vystúpiť hocikto, bolo mi cťou

Na snímke predseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR - Martin Baumann

Na margo ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorému sa nepáčilo, že Danko s ním svoj prejav v Dume vopred nekonzultoval, predseda NR SR konštatoval, že už je to vysvetlené.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Príležitosť vystúpiť v ruskej Štátnej dume nedostane hocikto. V diskusnej relácii TA3 V politike to v nedeľu uviedol predseda Národnej rady SR a šéf SNS Andrej Danko s tým, že za každým slovom svojho stredajšieho (15.11.) prejavu v ruskom parlamente si stojí a bolo mu cťou tam vystúpiť.

"Ak niekto bude mať možnosť vystúpiť v Číne, či v inej svetovej veľmoci, to pomôže národu. Ja som v prejave nepovedal, že vystupujeme z EÚ. Poďakoval som za históriu, poukázal som na pozitíva. Myslíte si, že prezidenti USA a Ruska si nadávajú? Musíte vnímať súvislosti," apeloval Danko. Podľa jeho slov rok 1968 odsudzujeme, ale to neznamená, že máme zabudnúť na obdobie druhej svetovej vojny, kedy Rusi oslobodili našu vlasť.

"Nesmieme si všetkých Rusov mýliť s komunizmom. Ak by som ich mal všetkých odsudzovať kvôli ideológii, museli by sme všetkých Nemcov súdiť za ideológiu fašizmu," odkázal s dôvetkom, že aj národy, ktoré si historicky ublížili, si musia odpustiť.

To, že pozvanie dostal od predsedu ruského parlamentu Viačeslava Volodina, ktorý je na sankčnom zozname, Danko ako problém nevidí. "Treba sa zamyslieť nad tým, čo sankcie znamenajú. Duma sankcie nemá. Rusko nie je izolovaný štát, je tam veľa návštev. Ide tam český prezident Miloš Zeman, bol tam nemecký prezident, šéf izraelského parlamentu. Ale vystúpenie v Dume Rusi každému neponúknu," povedal.

Danko apeloval, aby sme si nemysleli, že okolitý svet Rusko ignoruje. "Ak by nám ušiel vlak, bude nás to mrzieť. Štáty EÚ svoje obchodné vzťahy s Ruskom rozvíjajú. Po mojich návštevách v Rusku sa zamýšľam, či sankcie fungujú, lebo tam vidím návštevy európskych predstaviteľov a obchodné prepojenia. Slováci by boli veľmi nešťastní, keby nám tento vlak ušiel. To pochopili Maďari, Srbi aj Čiernohorci. Nebuďme sebatrýzniaci národ, je tu veľký potenciál," upozornil.

Líder SNS zopakoval, že na Slovensku je veľký potenciál na rozšírenie výučby ruského jazyka, ale aj vnímania ruskej kultúry. "Prečo by sme popri americkej a nemeckej hudbe nemali mať aj trochu ruskej? Zabúdame na ruské umenie a kultúru. Prečo si polarizujeme svet a bijeme sa do pŕs, kto je lepší a kto horší?" pýtal sa.

Na margo ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD), ktorému sa nepáčilo, že Danko s ním svoj prejav v Dume vopred nekonzultoval, predseda NR SR konštatoval, že už je to vysvetlené. "Na druhej strane, som predsedom NR SR a koaličnej strany a nebudem sa nikoho pýtať, či môžem pozdraviť Rusov," odkázal.

V súvislosti s 28. výročím Novembra '89 Danko poznamenal, že v tento deň si vždy spomenie na svoje gymnaziálne časy. "Mali sme šancu zbaviť sa ideológie, ktorá zaťažovala našich rodičov. Ale prišli aj ťažké časy. Treba si však uvedomiť, že život nie je čiernobiely, sloboda neznamená anarchiu. Treba mať zlatú strednú cestu," odporučil.

Podľa Danka sa v roku 1989 na námestiach štrngalo hlavne za to, aby tu nebola vláda jednej strany, aby sme mohli slobodne podnikať a cestovať. "Ale určite sme neštrngali za niektoré javy a procesy, ktoré potom nastali. V určitých prejavoch médií a politikov vidíme anarchiu, snahu o destabilizáciu spoločnosti, a to sú veľmi nebezpečné témy," dodal.