Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

A. DANKO: Vznik ČSR bol pre Slovákov výrazným medzníkom

Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: TASR - Dano Veselský

Predseda Národnej rady SR v prejave pripomenul udalosti spred sto rokov, osobnosti a ich myšlienky, ktoré mierili k prijatiu Deklarácie slovenského národa.

Martin 30. októbra (TASR) - Československá republika významným spôsobom podnietila všestranný rozvoj slovenského národa. „Po sto rokoch môžeme úprimne vyhlásiť, že vznik spoločného štátu bol pre Slovákov výrazným medzníkom,“ uviedol predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) v príhovore počas slávnostného programu k 100. výročiu prijatia Deklarácie slovenského národa a vzniku ČSR.

Danko v prejave pripomenul udalosti spred sto rokov, osobnosti a ich myšlienky, ktoré mierili k prijatiu Deklarácie slovenského národa. „V Uhorsku pre nás už nebola budúcnosť, museli sme ísť ďalej,“ povedal Danko o ceste, ktorú slovenský národ nastúpil na sklonku októbra 1918. „Deklaráciou slovenského národa Slováci okrem vôle spolužitia s českým národom vyjadrili vieru, že v budúcej Európe nájdu svoje miesto ako slobodný a suverénny národ,“ zdôraznil.

V súvislosti s prvou republikou a ďalším trvaním spolužitia Čechov a Slovákov v jednom štáte poznamenal, že československý národ síce nevznikol, zato sa však zrodili úžasné spoločné rodinné väzby a priateľstvá na život a na smrť. „Dodnes sú naše vzťahy nadštandardné, práve tieto vzťahy i náš pokojný rozchod na začiatku 90. rokov vzbudzujú rešpekt na celom svete, sme príkladom vyspelosti a kultúrnosti,“ poznamenal Danko.

Odkaz udalostí z októbra 1918 v kontexte ich 100. výročia využil Danko i na k výzvu k ohľaduplnosti, vzájomnej úcte, ale aj k patričnému sebavedomiu, ktoré i v budúcnosti preukážu, že Česi a Slováci sú životaschopné národy. „Dnešné výročie spoločnej štátnosti nech je odrazom k ďalším rokom slobody, materiálnej a duchovnej prosperity,“ vyhlásil predseda parlamentu.

Martin je v utorok centrom celoslovenských osláv 100. výročia prijatia Deklarácie slovenského národa (30. októbra 1918), ktorou sa Slováci prihlásili k samourčovaciemu právu česko-slovenského národa, čím vyjadrili požiadavku vytvorenia spoločného štátu. Zároveň ustanovili Slovenskú národnú radu (SNR) ako jediný orgán, oprávnený vystupovať v mene slovenského národa.

Slávnosť, na ktorej sa zúčastňujú najvyšší predstavitelia SR i ČR, nadväzuje na víkendové podujatia (27. - 28. 10.), ktoré v českých i slovenských mestách a obciach pripomenuli 100. výročie vzniku ČSR, prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Súčasťou oficiálnych osláv je okrem programu v Martine i večerný galakoncert Slovensko v srdci Európy v Ružomberku.