Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

A. Danko: Za 20 či 30 minút by mal vedieť poslanec povedať svoj názor

Na snímke vpravo predseda Národnej rady SR Andrej Danko, archívne foto Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa Danka v Národnej rade (NR) SR dochádza často k zneužívaniu rokovacieho poriadku. Poukázal, že v diskusii poslancov niekedy chýba vecnosť.

Bratislava 25. septembra (TASR) – V Európe sú len tri relevantné krajiny, ktoré nemajú časovo obmedzenú diskusiu poslancov v ich zákonodarných zhromaždeniach. Za 20 alebo 30 minút by mal každý poslanec vedieť povedať svoj názor. V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal predseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko. Iný názor mal však europoslanec a predseda SaS Richard Sulík.

Podľa Danka v Národnej rade (NR) SR dochádza často k zneužívaniu rokovacieho poriadku. Poukázal, že v diskusii poslancov niekedy chýba vecnosť. „Osemdesiat percent sú marketingové odkazy a nie k veci, nie k téme. A to sa začalo zneužívať,“ povedal Danko.

Predseda parlamentu doplnil, že má záujem, aby NR SR bola schopná preniesť legislatívne iniciatívy do života. “Ja sa nemôžem zaoberať v kuse len hašterením a hádaním v parlamente,“ skonštatoval s tým, že napríklad v európskom parlamente má poslanec na vystúpenie minútu a v iných parlamentoch desať minút.

Richard Sulík však pripomenul, že na Slovensku doteraz diskusia v parlamente obmedzená nebola. „To je tá výhoda, to je to veľké plus slovenského parlamentu,“ zdôraznil. Pripomenul, že aj v súčasnom rokovacom poriadku existuje pravidlo o 12-hodinovej rozprave. „To znamená, že NR SR môže schváliť, že rozprava k bodu bude trvať 12 hodín a nie viac,“ upozornil. Ako príklad uviedol, že hoci v minulosti aj jeho vystúpenia v parlamente trvali do 30 minút, pri diskusii o daňovej reforme a Grécku rozprával hodinu, nakoľko mal čo povedať.

Novelu rokovacieho poriadku posunuli poslanci do druhého čítania 14. septembra. Z rokovacej sály parlamentu by mali v prípade jej definitívneho schválenia zmiznúť transparenty, letáky i mobily. Poslanci poverení klubom by podľa nej mali na vystúpenie 30 minút, ostatní 20. Vedenie parlamentu, ale aj členovia vlády majú mať výnimku a právo hovoriť neobmedzene. Neposlušní poslanci majú dostávať niekoľkotisícové pokuty.

Diskutujúci sa dotkli aj dopravnej nehody poslanca NR SR (OĽaNO-NOVA) Daniela Lipšica v Bratislave. Podľa Sulíka nastavil latku politickej kultúry veľmi vysoko a jeho stratu budú v parlamente cítiť. Danko upozornil na fakt, že sa stala smrteľná dopravná nehoda a odísť z parlamentu bolo Lipšicovou psou povinnosťou. Obeť nehody Danko osobne poznal a niekoľko rokov zastupoval ako právnik. Predseda SaS diskusiu k tomuto bodu uzavrel s tým, že tiež by rád žil v krajine, kde je úplná samozrejmosť, že po takejto veci človek odstúpi.

Poslanec Daniel Lipšic oznámil, že k 30. septembru sa vzdá mandátu poslanca NR SR. Jeho rozhodnutie súvisí s pondelňajšou (19. 9.) tragickou dopravnou nehodou, pri ktorej zrazil 72-ročného chodca na Vajnorskej ulici v Bratislave.