Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

A. F. Rasmussen: NATO sa bude zastávať slobody a bezpečnosti v Európe

generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen sa účastní na zahranično-bezpečnostnej konferencii GLOBSEC v Bratislave, 15. mája 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Generálny tajomník NATO sa nevyhol ani kritike štátov, ktoré krátia svoje výdavkov na obranu. Podľa jeho slov tento problém vidieť najmä v strednej a východnej Európe.

Bratislava 15. mája (TASR) - Podľa generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena je sloboda základom demokracie v Európe i jej prosperity.

"Je to základ Európy, ktorú sme s takým úsilím vybudovali od studenej vojny. NATO bude pokračovať v zastávaní sa našej slobody a našej bezpečnosť," uviedol Rasmussen počas dnešného príhovoru v rámcu medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC.

Ako ďalej uviedol, v súvislosti so situáciou na Ukrajine už NATO prijalo viaceré opatrenia. Napríklad viac lodí na mori, viac lietadiel vo vzduchu či viac vojenských cvičení. Pripomenul, že NATO taktiež rozmiestnilo monitorovacie lietadlá v Poľsku a Rumunsku. "To symbolizuje našu súdržnosť, solidaritu, záväzok," zdôraznil Rasmussen s tým, že aliancia sa taktiež snaží posilniť schopnosti špeciálnych síl, ktoré by odpovedali rýchlo na akúkoľvek hrozbu proti ktorémukoľvek jej členovi.

Rasmussen sa vo svojom príhovore nevyhol ani kritike štátov, ktoré krátia svoje výdavkov na obranu. Podľa jeho slov tento problém vidieť najmä v strednej a východnej Európe. Naopak vyzdvihol Estónsko, ktoré túto hranicu spĺňa a Poľsko, ktoré je tesne pod hranicou dvoch percent. "Teraz je čas zastaviť škrty a začať to meniť. My v NATO máme cieľ dve percentá HDP, ktoré majú byť použité na obranu. Musíme postupne zvyšovať na obranný rozpočet, aby sme dosiahli tento úroveň. Potrebujeme minúť viac na to, čo potrebujeme," zdôraznil šéf NATO. Viac peňazí by podľa jeho slov malo ísť na vybavenie či zručnosti vojakov.