Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

A. Grigorian zvažuje podanie žaloby na J. Migaša

Prokurátorka konajúca vo veci si myslí, že Migašove vyjadrenia môžu byť vecou nie celkom vhodnej štylizácie vyjadrenia, prípadne jeho nepresnej interpretácie.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Prezident Fóra arménskych asociácií Európy a Arménskej komunity na Slovensku Ašot Grigorian zvažuje podanie súdnej žaloby na veľvyslanca SR v Moskve Jozefa Migaša za jeho výroky, ktorými neuznáva trestnoprávnu zodpovednosť za popieranie genocídy Arménov. Ešte predtým však Grigorian chce Migaša vyzvať, aby sa Arménom ospravedlnil.

Grigorian o tom informoval na dnešnej tlačovej konferencii, na ktorej novinárov oboznámil s rozhodnutím Okresnej prokuratúry Bratislava I. Tá odmietla trestné oznámenie Ašota Grigoriana na Jozefa Migaša. Dôvodom trestného oznámenia bol Migašov výrok z novembra 2011 pre azerbajdžanské médiá, že na Slovensku neexistuje zákon, ktorý by trestal popieranie genocídy Arménov. Grigorian je však presvedčený, že na Slovensku je vďaka novele Trestného zákona z roku 2009 popieranie genocídy Arménov trestné a opiera sa aj o súhlasné vyhlásenie predsedu Najvyššieho súdu SR a exministra spravodlivosti Štefan Harabina.

Prokurátorka Okresnej prokuratúry Bratislava I v odôvodnení rozhodnutia uvádza, že voči Jozefovi Migašovi nemožno vyvodzovať trestnoprávnu, nanajvýš politickú zodpovednosť. "Z vyjadrení Migaša vôbec nevyplýva, že by verejne ospravedlňoval čin považovaný za genocídium, vyjadroval sa len k tomu, či slovenská legislatíva má, alebo nemá upravenú trestnoprávnu zodpovednosť za popieranie genocídy Arménov," uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry. To, že Migaš podľa Grigoriana neuviedol azerbajdžanským médiám úplné či správne informácie, nie je preto podľa prokuratúry trestnoprávne postihnuteľné.

Prokurátorka konajúca vo veci si myslí, že Migašove vyjadrenia môžu byť vecou nie celkom vhodnej štylizácie vyjadrenia, prípadne jeho nepresnej interpretácie. Tvrdí ďalej, že je to záležitosť Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ako sa k celej veci postaví a či sa bude zaoberať postupom diplomata Migaša. Grigorian preto očakáva reakciu MZVaEZ, avšak zvažuje aj žalobu na Migaša v rámci občiansko-právneho konania. Ešte predtým ho chce vyzvať, aby sa za svoj výrok pre azerbajdžanské médiá ospravedlnil. "Skúšali sme to však už dvakrát a bez výsledku," uviedol Grigorian.

Ministerstvo v reakcii uviedlo, že veľvyslanec Jozef Migaš tlmočil oficiálne stanovisko a žiadnym spôsobom neporušil zákon. "Nevidíme žiadny dôvod na vyvodzovanie akejkoľvek politickej zodpovednosti," uviedol hovorca MZVaEZ Boris Gandel.