Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Hlina: Prezident by mal byť opatrný s témami, ktoré vzbudzujú nenávisť

Na snímke Alojz Hlina. Foto: TASR/Martin Baumann

Zdôraznil, že ak chce niekto otvárať ťažké témy spolužitia, musí korektne občanom povedať, že chce meniť ústavu, ktorá jasne hovorí, čo je manželstvo.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Prezident Andrej Kiska by mal byť opatrný pri otváraní tém, ktoré polarizujú a sú schopné vyvolať nenávisť. Je o tom presvedčený predseda KDH Alojz Hlina, ktorý prezidentovi v reakcii na jeho vyjadrenia po pondelkovom (11.12.) stretnutí so zástupcami Iniciatívy Inakosť, napísal otvorený list.

Ak má podľa neho byť prijatie zástupcov LGBTI komunity uctením si ľudských práv tak, ako to naznačil prezident, líder kresťanských demokratov pripomína, že štát má povinnosť chrániť ľudské práva každého svojho občana. "Aj toho, ktorý sa ešte vzhľadom na svoj vek nevie sám rozhodnúť, či chce žiť v spoločnej domácnosti s ľuďmi, ktorí ani teoreticky nemôžu byť jeho rodičmi," uviedol Hlina.

Zdôraznil, že ak chce niekto otvárať ťažké témy spolužitia, musí korektne občanom povedať, že chce meniť ústavu, ktorá "jasne hovorí, čo je manželstvo". Hlina v tejto súvislosti upozornil, že meniť zákon zákonov nemožno ľahkovážnym otváraním tém. "Preto vyzývam k opatrnosti pri otváraní týchto otázok. Prosím o pochopenie pre tých, ktorí žijú svoj život vo funkčných stereotypoch, ako je manželstvo, ako je rodina," zdôraznil predseda KDH.

"Muž musí bozkávať ženu a žena muža, ak chcú dieťa. Ak muž nechce bozkávať ženu a žena nechce bozkávať muža, tak sú im zverené iné úlohy. Hudba génia Čajkovského, obrazy génia Caravaggia sú výtvorom ľudí, ktorým boli zverené iné úlohy, ako vychovávať deti v rodine," dodal v otvorenom liste hlave štátu.

Prezident SR Andrej Kiska po pondelkovom stretnutí so zástupcami Iniciatívy Inakosť vyzval na diskusiu o právnej ochrane párov rovnakého pohlavia. "Mala by skončiť prijatím konkrétnych opatrení, ktoré by odstránili najväčšie prekážky, s ktorými sa stretávajú," vyhlásil Kiska.

Kiska si myslí, že je v záujme všetkých, aby sa odstraňovali zbytočné prekážky a problémy, ktorým musia čeliť páry rovnakého pohlavia v každodennom živote. "Právny systém k nim často býva doslova krutý pri ľudsky normálnych záležitostiach, akými je nemožnosť vystupovať ako blízka osoba, prístup k informáciám o zdravotnom stave, praktické otázky spojené s bývaním, dedením a podobne," skonštatoval Kiska.