Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Kalavská zopakovala, že tender na záchranky sa nedá zrušiť

Na archívnej snímke ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská. Foto: TASR - Jakub Kotian

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby v polovici júna, týkalo sa 328 bodov.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) zopakovala, že súťaž na záchranky nie je právne zrušiteľná. Novela, na ktorej v súčasnosti pracuje, by mala priniesť ministerstvu kompetenciu na kontrolu. Uviedla to po utorkovej schôdzi parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

Tender na záchranky sa podľa Kalavskej nedá zrušiť. "Máme skupinu právnikov, ktorí rozoberajú možnosti, ako by sme čo najlepšie a najefektívnejšie do tohto mohli zasiahnuť, aby sa nestávalo to, že niekto vyhrá súťaž a sú indície, že nevieme, či dokáže zabezpečiť danú starostlivosť," načrtla.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) v polovici júna, týkalo sa 328 bodov. Najviac ich získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Predseda ÚDZS Tomáš Haško zaujatosť členov komisie odmieta. Trvá na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou.

Ministerstvo zdravotníctva podalo v prípade podnet, ktorým sa zaoberá Národná kriminálna agentúra. Haško sa po kauze výberového konania na licencie pre záchranky svojej funkcie vzdal. Odvolanie šéfa ÚDZS navrhla 4. októbra vláde Kalavská.