Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kiska, Danko a Pellegrini budú diskutovať o antisemitizme a fašizme

Na snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska (v popredí), uprostred premiér SR Peter Pellegrini a vľavo predseda parlamentu Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann

Zúčastniť sa majú aj zástupcovia židovskej náboženskej obce, akademickej obce v Banskej Bystrici či predstavitelia cirkví.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Traja najvyšší ústavní činitelia, prezident Andrej Kiska, predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) a predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) budú v stredu v Banskej Bystrici diskutovať o fašizme a antisemitizme. Odbornú diskusiu k problematike dotyku fašizmu so štátnou mocou a samosprávou na tému Antisemitizmus – spoločenská a politická výzva organizuje šéf parlamentu v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom. Zúčastniť sa majú aj zástupcovia židovskej náboženskej obce, akademickej obce v Banskej Bystrici či predstavitelia cirkví.

Práve Banskobystrický kraj viedol v minulom volebnom období Marian Kotleba, ktorý je dnes poslancom NR SR. Pre neho a jeho poslancov zo strany ĽSNS hovorí aktuálne šéf parlamentu Danko o príprave protifašistických opatrení. Pripúšťa aj obmedzenie imunity, ktorá nedovoľuje trestať poslancov za ich výroky. Premiér Pellegrini si takéto opatrenie vie predstaviť. O potrebe boja s extrémistami a fašistami neraz hovoril aj prezident Kiska.

„Cieľom tohto stretnutia je konštruktívna výmena názorov medzi predstaviteľmi politických a spoločenských inštitúcií na aktuálne i praktické výzvy spojené s nenávistnými a extrémistickými prejavmi a antisemitizmom samotným, ktorá by mohla ďalej viesť k prijatiu konkrétnych rozhodnutí na exekutívnej a legislatívnej úrovni,“ informovala Kancelária Národnej rady SR.