Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kiska chce, aby pri modernizácii armády boli transparentné procesy

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vpravo) prijal ministra obrany SR Petra Gajdoša v Prezidentskom paláci 14. novembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Prezident SR podotkol, že v súvislosti s obrnenými transportérmi ide o zákazku v hodnote 1,2 miliardy eur v období 13 rokov.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska si myslí, že Slovensko potrebuje transparentnosť od prvého možného okamihu, kedy sa dá z pohľadu utajovaných údajov informovať občanov. Povedal to v utorok po stretnutí s ministrom obrany (MO) SR Petrom Gajdošom (nominant SNS). Kiska podotkol, že si praje, aby pri modernizácii armády boli zaradené čo najtransparentnejšie procesy.

Prezident poznamenal, že nedávno sa s predsedom vlády SR Robertom Ficom (Smer-SD) a predsedom NR SR Andrejom Dankom (SNS) zhodli na tom, že jednou z kľúčových úloh pri zvyšovaní bezpečnosti a obranyschopnosti štátu je transparentná a efektívna modernizácia ozbrojených síl. "Modernizácia je nesmierne dôležitá. Obranyschopnosť našej armády je na veľmi nízkej úrovni. Pri tomto procese je dôležité povedať aj to, koľko bude modernizácia stáť, kto ju bude robiť a za akých podmienok. Hovoríme o výraznom navýšení rozpočtu na obranu," povedal Kiska. Ako ďalej doplnil, v súvislosti s obrnenými transportérmi ide o zákazku v hodnote 1,2 miliardy eur v období 13 rokov. "Oceňujem, že MO aj vláda SR pri celom projekte uvažuje, ako zapojiť čím väčšie množstvo slovenských firiem do projektu," povedal Kiska.



Pri obrnených transportéroch je podľa Kisku dôležitá aj transparentnosť ďalších obchodných vzťahov. Zdôraznil, že je dôležité zabezpečiť, aby všetky prostriedky, ktoré pôjdu do projektu, boli transparentne preukázané. Podotkol, že si praje, aby pri modernizácii armády boli zaradené čo najtransparentnejšie procesy.

"Informoval som prezidenta o tom, akým spôsobom budeme realizovať dlhodobý plán rozvoja obrany SR s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR do roku 2030. Vychádzali sme z predpokladov dosiahnutia 1,6 percenta HDP do roku 2020 a dve percentá HDP do roku 2024," povedal minister obrany. Na základe toho boli podľa neho vypracované materiály, ktoré boli predložené vláde SR. "Na produkcii vozidiel 8x8 by sme sa podieľali až 70 percentami, na produkcii obrnených vozidiel 4x4, v prípade úspešného vývoja až 80 percentami. Až 100 percent je naše duševné a priemyselné vlastníctvo," povedal Gajdoš.



Podľa predsedu Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu (ZBOP) Tibora Straku, ZBOP zatiaľ nikto nepotvrdil, že by sa rokovalo aj s niekým iným ako s firmou Konštrukta-Defence, pričom portfólio firiem, ktoré sú zapojené do obranného systému SR je podľa neho širšie. Rezort obrany sa podľa Straku mohol opýtať, kto je čo schopný vyrobiť a z toho by si každý urobil záver, že kto s kým má o čom rokovať. "Toto bola naša snaha, aby nikto nebol diskriminovaný," povedal Straka. Podľa neho má mať slovenský obranný priemysel európsky rozmer a riešenie s maximálne možným využitím kapacít slovenského priemyslu. "Výrobcov vojenských ozbrojených vozidiel 8x8 alebo 4x4 je nepomerne viac ako jeden. Títo výrobcovia majú záujem," uviedol Straka.

Rezort obrany predložil ešte v máji tohto roka na rokovanie kabinetu materiál, v zmysle ktorého by Ozbrojené sily SR, mali do roku 2029 získať 81 kusov bojových obrnených vozidiel 8×8 a 404 kusov viacúčelových vozidiel 4×4. Hodnota zákazky sa odhaduje na 1,2 miliardy eur.