Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

KISKA: M. Lajčák asi nemá dostatočné informácie

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska reční počas prejavu v pléne Európskeho parlamentu. Foto: TASR

Minister zahraničných vecí predtým povedal, že nemá dobrý pocit z toho, že najvyšší ústavní činitelia nemajú potrebu prekonzultovať s rezortom diplomacie svoje zahraničnopolitické vystúpenia.

Štrasburg/Bratislava 15. novembra (TASR) - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák asi v súčasnosti nemá dostatočné informácie o dianí na Slovensku, keďže vykonáva funkciu predsedu Valného zhromaždenia OSN. Uviedol to v stredu prezident SR Andrej Kiska v reakcii na Lajčákovu kritiku.


Minister Lajčák predtým povedal, že nemá dobrý pocit z toho, že najvyšší ústavní činitelia nemajú potrebu prekonzultovať s rezortom diplomacie svoje zahraničnopolitické vystúpenia. Povedal to po rokovaní vlády na margo stredajšieho prejavu prezidenta Kisku v Európskom parlamente a predsedu NR SR Andreja Danka v ruskej Štátnej dume.



Prezident po svojom vystúpení v pléne EP odpovedal aj na novinársku otázku, ktorá sa týkala kritiky zo strany ministra Lajčáka. Kiska podľa svojich slov zmienené vyjadrenie nečítal, no na margo svojho vlastného príhovoru bol rád, že "ho ocenili prítomní" europoslanci.



"Po druhé viem, že pán minister v tomto období aktívne vykonáva svoju funkciu predsedu Valného zhromaždenia OSN a asi, žiaľ, nemá dostatočné informácie, čo všetko sa u nás deje," dodal Kiska.

Prezident po prejave v EP pripomenul, že zhruba pred mesiacom spoločne s predsedom NR SR a premiérom Robertom Ficom prijali deklaráciu, v ktorej vyjadrili silný záväzok voči Európe a EÚ.



"(Môj) prejav, ktorý tu dnes zaznel, zaznel presne v súlade s tým, čo sme spolu s ním (Dankom) a s premiérom podpísali," povedal Kiska. V súvislosti s deklaráciou nevidí prezident problém ani v tom, že Danko vystúpil s prejavom v ruskej Štátnej dume.