Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Medzi prioritami ombudsmanky ma oslovilo viacero tém

Mária Patakyová Foto: TASR/Michal Svítok

Prezident A.Kiska pripomenul, že úloha verejného ochrancu práv nie je v našej spoločnosti, najmä zo strany politikov, často vnímaná tak, ako by mala byť.

Bratislava 10. mája (TASR) – Úloha verejného ochrancu práv (VOP) ako konštruktívneho kritika i navrhovateľa zmien je v našej spoločnosti nezastupiteľná. Po dnešnom stretnutí s ombudsmankou Máriou Patakyovou to uviedol prezident SR Andrej Kiska.

Kiska pripomenul, že úloha verejného ochrancu práv nie je v našej spoločnosti, najmä zo strany politikov, často vnímaná tak, ako by mala byť. "Je ale faktom, že aj my politici robíme chyby, aj orgány štátnej správy robia chyby a ani zákony nie sú vždy nastavené najlepšie. Práve vtedy do celého procesu vstupuje ombudsman, chrániaci najzraniteľnejších, čo so sebou prináša i kritiku. Tú však politici nesmú brať osobne, ale ako niečo, čo vyzýva k zlepšeniu či k náprave súčasného stavu," uviedol Kiska.

S Patakyovou dnes prebrali aj vízie a priority, ktoré si nová ombudsmanka pri plnení svojej misie stanovila. Kiska v nich nachádza zhodu so svojím pohľadom. Osobitne spomenul problematiku starých ľudí a starostlivosti o nich v zariadeniach pre seniorov, otázku segregácie a prístupu ku vzdelaniu detí z marginalizovaných rómskych komunít, a tiež oblasť zdravotnej starostlivosti, vzťah pacientov a poisťovní. Patakyovú uistil o svojej podpore. "Vždy môžete rátať s prezidentom, že sa spolu s vami postaví na stranu tých, ktorí potrebujú podporu," povedal.

Patakyová ocenila prezidentove slová. "Je dôležité cítiť podporu pána prezidenta pri zamýšľaných aktivitách, zároveň je to potvrdenie toho, že uvažujeme správne a že riešenia, ktoré sme naznačili, majú význam pre celú spoločnosť," uviedla verejná ochrankyňa práv pred novinármi.

V rámci svojich vízií chce ombudsmanka vo svojom funkčnom období (2017 - 2022) vytvoriť návod na účinnú pomoc ľuďom, ktorí sa ocitli v konflikte s orgánom verejnej správy, vybudovať moderný on-line úrad, zamerať sa na ochranu základných práv a slobôd právnických osôb, malých a stredných podnikateľov a živnostníkov a posilniť mechanizmy na kontrolu inštitúcií, v ktorých sa nachádzajú ľudia s obmedzenou slobodou. Medzi priority úradu v roku 2017 zaradila skupiny ľudí, ako sú pacienti, seniori a skupiny mimo dohľad verejnosti. V rámci osvetovej činnosti sa chce úrad verejného ochrancu práv zamerať aj na tému extrémizmu a hraníc slobody prejavu na internete. Patakyovej ambíciou je tiež posilniť nezávislosť verejného ochrancu práv i personálne rozšíriť Kanceláriu VOP.