Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A. Kiska navštívil spišskonovoveskú nemocnicu

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

V spišskonovoveskej nemocnici leží aktuálne podľa riaditeľky Renáty Šulákovej 84 pacientov. Ich zdravotný stav neumožňoval prepustiť ich domov.

Spišská Nová Ves 24. decembra (TASR) – Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa na Štedrý deň stretol s pacientmi a zamestnancami nemocnice Svet zdravia v Spišskej Novej Vsi.

Ako povedal, nie všetky rodiny môžu byť v tento deň spolu pri sviatočne ozdobenom stole. "V prvom rade máme povolania ľudí, ktoré musia zabezpečovať chod našej krajiny. Sú to lekári, zdravotné sestry, ale aj hasiči, energetici, policajti, správa ciest. Desiatky tisíc ľudí dnes nemôžu byť so svojimi najbližšími, lebo sa musia starať o chod našej krajiny. Chcem sa im poďakovať a verím, že tú atmosféru možno zajtra alebo v ďalší iný deň si nejako dobehnú," uviedol Kiska.

Ďalšou skupinou ľudí sú podľa neho tí, ktorí by chceli byť doma, ale ich zdravotný stav im to nedovoľuje. "Dnes som mal možnosť stretnúť viacerých. Deväťdesiatročný pán mi zaželal krásne sviatky, aby som si ich užil s rodinou. Bol nesmierne milý, až sa mi slzy tisli do očí. Prišiel som pozrieť ja jeho a skôr ako keby on chcel dolievať energiu do mňa. Najkrajšie príbehy dneška sú maličké deti, ktoré sa narodili pred dvoma dňami. Minimálne som sa snažil zalobovať a vybaviť protekciu, pretože už sú tu tretí deň, že či by ich nepustili. Doma ich čakajú manželia s ozdobenými stromčekmi, často aj súrodenci," povedal Kiska.

V spišskonovoveskej nemocnici leží aktuálne podľa riaditeľky Renáty Šulákovej 84 pacientov. Ich zdravotný stav neumožňoval prepustiť ich domov. Na margo prepustenia novorodencov povedala, že tak urobia, ak im to ich zdravotný stav dovolí. O pacientov sa na Štedrý deň stará približne 80 zamestnancov. "Sú zamestnanci, ktorí slúžia na 12-hodinové služby a stihnú štedrú večeru doma. Tí, ktorí slúžia ústavné pohotovostné služby, tí si musia preložiť štedrú večeru na zajtra," povedala Šuláková s tým, že v nemocničnej kuchyni pripravia pre zamestnancov vyprážanú rybu so zemiakovým šalátom s majonézou. Pri pacientoch bude podávané jedlo závisieť od ich diéty.

"Pracujem od 6.00 h do 18.00 h, dochádzam z Popradu. Zvyknutá som takto pracovať celý život. Vôbec mi to neprekáža. Manžel je bývalý vojak, takže vždy sme čakali my na neho, teraz on čaká na mňa," povedala Mária Lamošová z hematologicko-transfuziologického oddelenia.

Všetkým, ktorí budú na Štedrý deň v práci alebo v starostlivosti iných, Kiska zaželal, aby tieto sviatky boli sviatkami pokoja. "Aby boli sviatkami, keď možno napriek mnohým utrpeniam, starostiam sa to také svetielko lásky, porozumenia, tej úžasnej atmosféry rozhorelo v každom z nás," doplnil Kiska.

Po návšteve nemocnice sa Kiska vybral domov do Popradu, kde strávi Vianoce s rodinou. "To pravé vianočné u nás sa začína vždy 23., keďže my s dcérou zdobíme stromček, manželka varí kapustnicu. Náš takmer jeden a polročný synček chodí okolo neho. Má pred ním rešpekt, nesnaží sa ho stiahnuť. Veľmi sa tešíme, darčeky sú zabalené, ešte poupratovať a budeme chystať vianočný stôl. Budú na ňom oblátky, cesnak, med, kapustnica, kapor, šalát, koláče, všetko, ako má byť, a budeme spievať Tichú noc," prezradil prezident.