Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

A. Kiska, A. Danko a R. Fico si pripomenuli 72. výročie SNP

Na snímke pietny akt kladenia vencov počas osláv 72. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici 29. augusta 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Do srdca SNP dnes pricestovali všetci traja najvyšší ústavní činitelia, prezident SR Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko a premiér Robert Fico s viacerými členmi vlády.

Banská Bystrica 29. augusta (TASR) – Nemôžeme a nesmieme mať na jednej strane štátny sviatok povstania proti fašizmu a zároveň štátnu toleranciu, benevolenciu k akýmkoľvek prejavom fašizmu. Zdôraznil počas dnešných centrálnych osláv 72. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vo svojom príhovore prezident SR Andrej Kiska.

Do srdca SNP dnes pricestovali všetci traja najvyšší ústavní činitelia, prezident SR Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko a premiér Robert Fico s viacerými členmi vlády. Zúčastnil sa i exprezident Ivan Gašparovič. Na oslavy, ktoré sa konajú pod záštitou predsedníctva SR v Rade EÚ, prišiel aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Spolu so zástupcami vyše 30 veľvyslanectiev sa zúčastnili slávnostného aktu kladenia vencov.



Ako Kiska ďalej v príhovore upozornil, nemôžeme ľahostajne prehliadať názory, že 29. august 1944 bol čiernym dňom slovenských dejín.

"Dnes nemôžeme taktizovať. Nedá sa chodiť na toto miesto, nedá sa so vztýčenou hlavou hlásiť sa k tejto skvelej kapitole našich moderných dejín a klásť vence k pamätníkom padlých, a zároveň tak nejako ľahostajne prehliadať názory, že vraj 29. august 1944 bol čiernym dňom slovenských dejín. Môžeme a musíme porozumieť príčinám otvorenej podpory neonacizmu, fašizmu, rasizmu a čoraz otvorenejšie šíreným prejavom nenávisti. Ale to neznamená uzatvárať kompromisy s ich nositeľmi alebo chápavo, či dokonca ospravedlňujúco odvracať zrak. Musí byť každému jasné, že podpora takýmto ideológiám a ich prejavom nie je vzdorom národa, ale hanbou človeka," dodal prezident.

A. KISKA: Ani dnes nemôžeme tolerovať fašizmus


Prítomným účastníkom SNP poďakoval, lebo "oni netaktizovali, nečakali, čo sa stane, ale šli a bojovali, ďakujeme".

PREMIÉR: Nikdy nebudem vnášať antipatiu do slovensko-ruských vzťahov

Nikdy nebudem vnášať antipatiu do slovensko-ruských vzťahov a budem tak robiť do posledného dňa svojho mandátu. Odmietam vytvárať nového nepriateľa. Konštatoval to počas dnešných centrálnych osláv 72. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici vo svojom príhovore predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Účastníkov zhromaždenia upozornil, že dnes sa opäť hľadá akýsi nepriateľ, niekto, na koho sa chce všetko hodiť. Zdôraznil fakt, že práve Červená armáda zohrala nepopierateľnú úlohu pri oslobodzovacích bojoch počas druhej svetovej vojny, na čo sa nesmie zabudnúť.



Ako premiér povedal, v jeho duši vyvoláva nepokoj šíriaca sa nenávisť, ktorá sa stáva oficiálnou doktrínou časti politických strán. Treba jej postaviť hrádzu.

"Nenávisť je cesta do pekla. Ak nenávisť bude riadiť túto krajinu, tak pánboh ochraňuj Slovensko ako také," povedal predseda vlády.

Rovnako nepokoj v jeho duši vyvoláva aj to, s akými ľahkými slovami pristupujú niektorí i zahraniční politici k mieru a k použitiu zbraní.



"Zamrazilo ma pri návšteve britskej premiérky na Slovensku, keď na otázku, či by bola pripravená použiť atómovú zbraň bez akéhokoľvek zaváhania povedala, samozrejme, že by som bola pripravená použiť atómovú zbraň. Nikdy som nezažil druhú svetovú vojnu ani SNP, mne stačilo, keď som išiel po mŕtvych vojakov do Afganistanu, alebo keď som videl ťažko zranených vojakov v nemocnici. Zanechalo to obrovskú jazvu na mojom srdci. Ak niekto hovorí, že takto máme riešiť svoje politické problémy, robí veľmi, veľmi zle," zdôraznil Fico s tým, že dôsledky druhej svetovej vojny a odkaz pre súčasnosť si treba neustále pripomínať.

Podľa neho mier naberá najmä v súčasnosti opäť na význame, a preto navrhol: "Začnime sa tu v Banskej Bystrici stretávať nielen pri príležitosti osláv SNP, ale urobme z toho aj slávnosti mieru."

A. DANKO: Je nemorálne a nanajvýš ohavné, ak sa siaha na pamiatku účastníkov SNP



Vojenské vystúpenie slovenského národa proti nehumánnemu nacistickému útlaku, ktoré podporili aj bojovníci mnohých európskych národov, bolo, je a navždy ostane veľkou pýchou Slovákov. Uviedol to počas dnešných centrálnych osláv 72. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vo svojom príhovore predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Podľa neho je "nemorálne a nanajvýš ohavné, ak sa ktokoľvek opovažuje akýmkoľvek spôsobom siahať na pamiatku účastníkov SNP". Podobne ako ostatní rečníci aj on vzdal úctu hrdinom tej doby. Pripomenul, že história nás nemá rozdeľovať, ale poučovať.

"Je dôležité to, aby sme sa riadili srdcom a rozumom. Možno symbolicky na tomto mieste si Slováci zvolili za symbol ťažkej životnej chvíle srdce. Srdce, ktoré bolo rozdelené. Rozum nášho národa, ktorý stáročia bojoval za svoj štát chcel, aby Slováci mali svoj štát, ale srdce nám niečo hovorilo, že to nie je v poriadku. To srdce prepuklo v SNP, to srdce Slováka a národov, ktoré tu žijú a národnostných menšín sa ukázalo v tej skutočnej miere a v tom skutočnom pohľade," povedal Danko.

"Stojíme pri pamätníku SNP, ktorý dostal od ľudí symbolické pomenovanie 'puknuté srdce'. V auguste roku 1944 však slovenské srdce nepuklo. Bolo naplnené bôľom a hnevom súčasne. Naši starí otcovia povstali, pretože cítili krivdu, ktorú páchal neľudský fašistický režim po celej Európe. Nezradili pritom naše národné princípy, skôr naopak. Pozdvihli slovenskú zástavu, aby zastavili zlo," zdôraznil Danko.

Dnešné oslavy, ktoré trvali až do večera, sa konali pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Ako v tejto súvislosti dodal Danko, "sme srdcom Európy a dnes sa na naše srdce upiera celá EÚ".

Na oslavách sa zúčastnil aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. V príhovore pripomenul, že "samotný fakt, že Slovensko predsedá Európe v tak zložitej chvíli, je najlepším dôkazom, akú dôležitú úlohu v Európe zohráva". Podľa neho znalosť dejín našej vlastnej krajiny je tým základom, na ktorom by sme mali stavať.

Predseda parlamentu doplnil, že so slovenským predsedníctvom sú spájané veľké nádeje, že pomôže nájsť odpovede na výzvy, ktoré súčasnosť pred Európu postavila.

SNP má veľkú hodnotu pre našu demokraciu, poukazujú SaS, OĽaNO-NOVA a KDH

Slovenské národné povstanie (SNP) má obrovskú hodnotu pre našu demokraciu a v národnej histórii predstavuje pozitívny príklad, o ktorý sa dá oprieť v dnešných zápasoch s nepriateľmi slobody. V spoločnom vyhlásení pri príležitosti 72. výročia SNP to uviedli predstavitelia strán SaS a OĽaNO-NOVA.

Predseda liberálov Richard Sulík poukázal na spojitosť SNP s Pražskou jarou a Nežnou revolúciou. "Povstanie vnímame ako vystúpenie občanov proti totalitám," vyhlásil predseda liberálov.

Zdôraznil zároveň, že ak majú tieto udalosti národnej histórie predstavovať hodnotu pre mladú generáciu, je potrebné zásadným spôsobom skultivovať domácu politiku. "Mravný relativizmus, pokrytectvo a oportunizmus rozleptávajú našu spoločnosť v základoch. Potom nechcime od mladých, aby na pomníkoch obetiam SNP či iných porazených totalít ronili slzy," povedal Sulík.

Poslankyňa hnutia OĽaNO-NOVA Veronika Remišová zdôraznila význam SNP pre demokraciu a boj proti nebezpečenstvám, ktoré ju ohrozujú. "Dnes, keď sa rozmáha extrémizmus, je viac ako inokedy dôležité si pripomínať, že slovenský národ fašizmus odmietol aj za cenu mnohých obetí. Sme hrdí na to, že naši predkovia sa nebáli bojovať za slobodu a lepší život pre celú krajinu," povedala Remišová.

Na odkaz SNP pre súčasnosť poukázal aj predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina. "Opäť sa objavujú sily, ktoré sa zaštiťujú heslami o Bohu a národe, no v skutočnosti ich činnosť smeruje k pošliapaniu oboch týchto hodnôt, za ktoré bojovali a zomierali generácie Slovákov a Sloveniek," uviedol Hlina.

Poslanec Európskeho parlamentu a člen Predsedníctva KDH Ivan Štefanec upozornil, že SNP predstavuje jasné prihlásenie sa Slovenska k európskym hodnotám. "Všetky zlomové okamihy našich moderných dejín sa niesli v znamení boja za viac slobody, viac demokracie a za ukotvenie Slovenska v progresívnej a modernej časti Európy. Niektoré z týchto zápasov sa skončili neúspechom, no dnes sme, aj vďaka obetiam našich predkov, súčasťou slobodnej, prosperujúcej a bezpečnej časti sveta," zdôraznil Štefanec.

Padlých počas SNP si uctil aj rumunský minister národnej obrany

Pamiatku padlých počas Slovenského národného povstania (SNP) si dnes pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici uctil aj rumunský minister národnej obrany Mihnea Ioan Motoc.

"Som nesmierne rád, že sa stáva tradíciou to, že čelní predstavitelia Rumunska sú súčasťou našich osláv SNP. Históriu si musíme vážiť, je nezmeniteľná," uviedol po skončení oficiálnej časti osláv 72. výročia SNP minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS).

Ako tiež pripomenul, predstavitelia Rumunska sa na oslavách v Banskej Bystrici zúčastňujú pravidelne, keďže ako krajina boli členom antifašistickej koalície a výrazne prispeli k oslobodzovaniu územia Slovenska.

"Treba poďakovať rumunskému národu, bojovníkom - vojakom za to, že nám spolu s Červenou armádou a ďalšími členmi protifašistickej koalície vybojovali slobodu. Nikdy na takéto obete slobody a demokracie nesmieme zabudnúť," konštatoval Gajdoš a zdôraznil, že sloboda prišla z východu.

Minister ešte pred oslavami SNP v Banskej Bystrici navštívil s rumunským partnerom vojenský cintorín rumunskej armády vo Zvolene.

"Som poctený, že som mohol byť na cintoríne, kde je pochovaných viac ako 10.000 rumunských vojakov. Je to najväčší takýto vojenský cintorín mimo územia Rumunska," reagoval rumunský minister národnej obrany Motoc.

Obaja sa stretli aj na pracovnom rokovaní. Zhodli sa, že Slovensko a Rumunsko majú rovnaké pozície v kľúčových otázkach zahraničnej politiky. Obe krajiny sú členmi NATO a EÚ.

Ukážkovým príkladom slovensko-rumunského vojenského partnerstva je najmä spoločný projekt multinárodného ženijného práporu TISA.

Prezident A. Kiska povýšil dvoch účastníkov SNP do hodnosti generála

Pri príležitosti 72. výročia Slovenského národného povstania (SNP) dnes prezident SR Andrej Kiska povýšil dvoch účastníkov SNP do hodnosti generála. Hlava štátu týmto spôsobom ocenila činy nadporučíka Michala Petra (in memoriam) a plukovníka vo výslužbe Ľudvika Šestáka.

Michal Petro vstúpil do armády SR v roku 1940. Po odvelení na východný front dezertoval spolu s kapitánom Jánom Nálepkom. Vstúpil do československého armádneho zboru, v ktorom bol pobočníkom generála Ludvíka Svobodu. Neskôr, ako pobočník generála Jána Goliana, bol prevelený na povstalecké územie SR. Bol zajatý gestapom. Pravdepodobne bol popravený v koncentračnom tábore spolu s generálom Golianom a generálom Rudolfom Viestom.

Ľudvik Šesták vstúpil do armády SR v roku 1941. Z armády dezertoval a vstúpil do československého armádneho zboru. V bojoch bol ťažko zranený. V roku 1949 bol vyznamenaný československým vojnovým krížom.