Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Kiska:O bezpečnosti ľudí nemôžeme hovoriť len vtedy,keď sa nám to hodí

Na snímke prezident SR Andrej Kiska navštívil v rámci pracovného výjazdu Veliteľstvo Pozemných síl Ozbrojených síl SR v Trečníne 25. októbra 2016. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa ministra obrany SR P. Gajdoša prezident A. Kiska absolvoval od nástupu do funkcie návštevy viacerých vojenských útvarov na území Slovenska.

Trenčín 25. októbra (TASR) – Bezpečnosť a ochrana našich ľudí je najdôležitejšou úlohou štátu a nesmieme o nej hovoriť iba vtedy, keď sa nám to hodí, ale mali by sme na to myslieť vždy a napĺňať naše záväzky vo vzťahu k partnerom v NATO, ale aj vo vzťahu k armáde ako celku. Počas dnešnej návštevy Veliteľstva pozemných síl Ozbrojených síl SR v Trenčíne to povedal prezident Andrej Kiska.

Aj dnes po vypočutí si správy o tom, ako fungujú Ozbrojené sily, som musel skonštatovať obrovské nedofinancovanie našej armády. Tento problém sa prejavuje dlhodobo, sú tu mnohé stroje, ktoré sú staršie ako ja, je tu obrovské množstvo starej techniky,“ skonštatovala hlava štátu.



Ako dodal, vláda dala svoj záväzok, ktorý vo Walese odprezentoval na summite Severoatlantickej aliancie, že navýši rozpočet OS SR na 1,6 percenta hrubého domáceho produktu do roku 2020. Očakáva, že keď tento záväzok dala, tak že ako zodpovedný partner a zodpovedný spojenec tento záväzok aj naplní.

Podľa ministra obrany SR Petra Gajdoša prezident Andrej Kiska absolvoval od nástupu do funkcie návštevy viacerých vojenských útvarov na území Slovenska. Návštevu Veliteľstva pozemných síl si šéf rezortu obrany váži.

Cítim nielen v tomto podporu, ale aj pri príprave delegácie na summit vo Varšave. Rovnako cítim podporu prezidenta pri zabezpečení modernizácie a zdrojov pre rezort obrany a celkovo pre Ozbrojené sily. Som presvedčený, že aj s jeho podporou sa nám podarí dosiahnuť záväzky nielen z Walesu, ale aj z Varšavy tak, ako boli deklarované,“ doplnil minister obrany.

Andrej Kiska v rámci dnešnej návštevy trenčianskeho regiónu absolvoval pracovné stretnutie s predstaviteľmi mesta Trenčín, vedením Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne, diskutoval so študentmi Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne. Popoludní sa okrem návštevy Veliteľstva pozemných síl Ozbrojených síl SR stretol s predstaviteľmi trenčianskej neziskovej organizácie Voices a s vedením mesta Trenčianske Teplice.