Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Práca učiteľov nie je docenená platovo ani spoločensky

Prezident SR Andrej Kiska navštívil 20. marca 2015 v rámci pracovného výjazdu Prešovskú univerzitu (PU), kde sa stretol s vedením univerzity, na stretnutí zo študentmi mal príhovor a besedoval s nimi. Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas príchodu do auly. Foto: TASR/Milan Kapusta

Prezident SR Andrej Kiska dnes zakončil svoj trojdňový pracovný výjazd na východe krajiny v Poprade na konferencii Učme pre život.

Poprad 20. marca (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska dnes zakončil svoj trojdňový pracovný výjazd na východe krajiny v Poprade na konferencii Učme pre život. "Školstvo je mojou prioritou, pretože to, akou úspešnou krajinou budeme, závisí od toho, akých vzdelaných ľudí budeme mať. To, akých vzdelaných ľudí budeme mať, závisí od vás, učiteľov," povedal Kiska vo svojom príhovore.

Dodal, že Slovensko je malá krajina a už dávno nie je pre investorov zaujímavá pre nízke dane či nízke priemerné mzdy. "To, prečo k nám každý jeden investor, s ktorým rokujem, prichádza, je kvalita ľudí a kvalita ľudí to sú učitelia. Ja som občas smutný, keď sa stretávam s učiteľmi a zisťujem, ako ich práca nie je docenená platom ani spoločenským ohodnotením," konštatoval prezident. Ďalším problémom podľa neho je, že kvalita študentov, ktorí chcú byť učiteľmi, klesla asi o 50 percent. Tak sú aj o 50 percent nižšie nároky na tých, ktorí budú učiteľmi.

Prezident ďalej zdôraznil, že to, akým spôsobom učitelia učia, sa prejavuje na záujme žiakov o ten-ktorý predmet i ich ďalšie smerovanie v živote. "Ja toto považujem možno za ešte dôležitejšie, ako je samotný predmet. Často dokážu byť práve učitelia morálnym vzorom, keďže niekedy sú vzorce správania v rodine pokazené, televízia určite dobré vzorce nedáva. Nakoniec tá autorita, s ktorou sa dajú deti formovať, sú práve učitelia, ich prístup a ich ovplyvňovanie," upozornil Kiska s tým, že on sám by chcel byť učiteľom, keby nebol prezidentom a podnikateľom.

Prezident tvrdí, že bývalý minister školstva Peter Pelegrini i súčasné vedenie rezortu sa snaží zlepšiť situáciu učiteľov a urobiť isté zmeny. "Potrebujú diskusiu a zapájanie učiteľov, aby sa veci pohli. Máme školy financované od počtu študentov, to je strašné. Naše stredné školstvo máme vo veľkých problémoch, máme staré osnovy, prichádzajú neustále zmeny. O tomto všetkom vieme, ja len môžem povedať, že nesmierne učiteľom držím palce, stojím za nimi a počas môjho funkčného obdobia budú slová učiteľ a školstvo znieť veľmi často," uzavrel Kiska.

Na trojdňovom odbornom podujatí, ktoré vyvrcholí v nedeľu 22. marca, sa zúčastní viac ako 300 učiteľov z celého Slovenska. "Konferencia je určená pre učiteľov z mnohých slovenských škôl, väčšinou sú to školy, ktoré sú aktívne a hľadajú nové metódy vyučovania. Cieľom konferencie je to, aby sa učitelia medzi sebou stretávali a odovzdávali si poznatky a inovatívne nápady, ako a čo všetko sa dá robiť pri práci s deťmi," uviedol riaditeľ konferencie Peter Halák. Ide už o siedmy ročník tohto tradičného podujatia a jeho hlavnou tohtoročnou témou je "Nedajme sa premôcť".