Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

A. Kiska je rád, že existuje úspešný projekt MISIA na pomoc deťom

Slovenský prezident Andrej Kiska Foto: TASR/MTI

Zároveň ho teší, že z roka na rok sa podujatiu viac darí, pričom za uplynulých päť rokov sa podarilo vyzbierať viac ako 40.000 eur.

Bratislava 7. júna (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska víta charitatívny projekt MISIA, v ktorom známe tváre už šiesty rok pomáhajú chorým deťom. "Som veľmi rád, že na Slovensku je funkčný a viac rokov úspešný projekt MISIA, v rámci ktorého známe osobnosti pomáhajú deťom. Pomáhajú tým, ktorí našu pomoc skutočne potrebujú," uviedol prezident na dnešnom prijatí organizátorov a niektorých účastníkov tohtoročnej MISIE 06.

Verí, že aj tohtoročná misia bude úspešná, že sa do nej zapojí čo najviac ľudí, aby sa mohlo čo najviac pomôcť vybraným deťom a ich rodinám. "Každý jeden dobrý projekt, každé jedno euro skutočne pomôže," skonštatoval Kiska. Prezradil, že tento rok sám uvažoval o zapojení do charitatívnej akcie, v rámci ktorej sa známe tváre menia na cyklokuriérov a prostredníctvom doručených certifikátov zbierajú peniaze na pomoc chorým deťom, tento rok je ich vytypovaných desať.

"Mal som veľkú túžbu, že pôjdem s vami. Len vždy pri prezidentovi nasáva problém," podotkol Kiska s tým, že bezpečnosť a ochrana hlavy štátu to nie vždy umožňujú. "S bezpečnosťou prezidenta je to trochu zložitejšie a hlavne na tom bicykli. Ale keď mi to ochrana povolí, veľmi rád by som išiel," zhodnotil. Na otázku, či by sa zapojil aj do plánovanej podobnej akcie v Košiciach, vtipne poznamenal, že to by bolo zložitejšie, keďže v Bratislave má aspoň bicykel. "Ale budem rád, keď pôjde projekt aj do ďalších miest," dodal.

"Je nám cťou nielen to, že vy ste prezident, ale že nás tu vítate. Boli sme tu už minulý rok a sme radi, že opäť máme dočinenia s vami," povedal na prijatí ambasádor projektu, scenárista a režisér Nikita Slovák, pričom poznamenal, že prezident by pokojne mohol pracovať počas akcie na dispečingu. Zároveň ho teší, že z roka na rok sa podujatiu viac darí, pričom za uplynulých päť rokov sa podarilo vyzbierať viac ako 40.000 eur. Za tie sa zabezpečili potrebné pomôcky pre choré deti, najčastejšie s detskou mozgovou obrnou.

Účastníci podujatia priznávajú, že často zažívajú aj vtipné príhody. Herec Martin Mňahončák si zaspomínal napríklad na rok 2016 a desaťročného chlapca, ktorý zo svojich úspor venoval 50 eur, aby mohol prísť herec k jeho nič netušiacej starej mame. "Otvorila dvere a skoro spadla z nôh. Bol som u nej asi trištvrte hodinu na kávičke a koláčikoch. Veľmi bola milá a malý bol geniálny," povedal Mňahončák. Herečka Zuzana Vačková zasa prezradila, že jedna pani si každý rok objedná minimálne desať cyklokuriérov.

Projekt MISIA vznikol v susednom Česku. Jej autormi sú českí herci a režiséri Petr Forman a Zděnek Svěrák a majiteľ kuriérskej spoločnosti David Voverka, ktorí sa inšpirovali českým filmom Vratné láhve. Oni požiadali Nikitu Slováka, aby projekt šíril aj na Slovensku.