Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezident Kiska vyjadril hlbokú úctu tým, ktorí bojovali v SNP

Pri Pamätníku SNP na Námestí Slovenského národného povstania v Bratislave sa 27. augusta 2014 uskutočnil slávnostný akt kladenia vencov. Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas príhovoru. Foto: TASR/Vladimír Benko

Účastníci bojov v SNP zápasili o našu slobodu, pozdvihli sebavedomie národa a prispeli výrazne k tomu, že sa Slovensko pridalo na stranu Spojencov, pripomenul Andrej Kiska.

Bratislava 27. augusta (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska dnes ocenil odvahu a statočnosť priamych účastníkov Slovenského národného povstania. Ako pri príležitosti 70. výročia SNP pripomenul na pietnom akte v Bratislave, účasť v povstaní bola osobným rozhodnutím, ktoré často znamenalo obetovať to najcennejšie – vlastný život.

"Účastníci bojov v SNP zápasili o našu slobodu, pozdvihli sebavedomie národa a prispeli výrazne k tomu, že sa Slovensko pridalo na stranu Spojencov," pripomenul Kiska na slávnosti, ktorá sa konala na Námestí SNP. Poukázal na fakt, že pamätníkov a priamych účastníkov protifašistického odboja na Slovensku ubúda. "O to viac sa skláňame pred tými, ktorí sú tu dnes spolu s nami," obrátil sa k priamym účastníkom povstania, ktorí boli na slávnosti prítomní. Prezident ich ubezpečil o záujme aj naďalej dôstojne dodržiavať tradície SNP a spomienky na odvahu jeho účastníkov.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo v príhovore povedal, že prostredníctvom SNP sa Slováci jasne a zrozumiteľne prihlásili k ideám slobody a demokracie. Ako Frešo skonštatoval, zápas o slobodu a demokraciu sa nikdy nekončí a aj pamätné momenty z histórie a rokov 1968 či 1989 sú toho dôkazom. "Žiaľ, aj v dnešných dňoch sa stretávame s politikmi na slovenskej scéne, ktorí popierajú SNP, preto budeme musieť možno znova zviesť zápas o slobodu a demokraciu," povedal Frešo. Dodal, že povinnosťou všetkých, ktorí rešpektujú SNP, je šíriť jeho idey a jednoznačne sa vymedziť proti tým, ktorí popierajú princípy slobody a demokracie.



Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik zdôraznil, že SNP bolo taktiež prejavom túžby slovenského národa po spravodlivejšom svete bez hladových dolín a túžbe presadiť Slovensko ako rovnocenného partnera. Ako dodal, SNP sa stalo pevnou súčasťou slovenskej modernej štátnosti. "Bratislava je súčasťou tohto odkazu, veď práve tu sa zrodila Vianočná dohoda po spojení rozhodujúcich síl v boji proti fašizmu," pripomenul Ftáčnik.

Úctu obetiam bojov v SNP vyjadrili položením vencov na pietnom akte aj predstavitelia vlády SR na čele s premiérom Robertom Ficom, členovia Národnej rady SR vedení predsedom parlamentu Pavlom Paškom, akreditovaní veľvyslanci v SR, predstavitelia samospráv i členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Fotogaléria k článku
Pri Pamätníku SNP na Námestí Slovenského národného povstania v Bratislave sa 27. augusta 2014 uskutočnil slávnostný akt kladenia vencov. Na snímke prezident SR Andrej Kiska sa pozdravuje s priamymi účastníkmi SNP.
Foto: TASR/Vladimír Benko