Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Urýchlene potrebujeme obnovenie dôvery a sebadôvery

Na snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezident označil priority Slovenska pre predsedníctvo za užitočné a konkrétne.

Bratislava 1. júla (TASR) - Nikto rozumný nemôže spochybniť, že v EÚ máme dostatok zdrojov a kapacít na to, aby sme zvládli všetky predstaviteľné problémy. To, čo dnes ale potrebujeme najviac a urýchlene, je obnoviť dôveru a sebadôveru. Povedal dnes prezident SR Andrej Kiska na slávnostnom otváracom koncerte slovenského predsedníctva v Slovenskom národnom divadle v Bratislave.

"Že si dokážeme nielen užívať, keď je úspech. Že sa dokážeme naučiť žiť v takejto veľkej rodine a zvládať nielen oslavy a sviatky, ale aj nešťastia, omyly, chyby alebo slabosti. Všetko, čo patrí k normálnemu životu,“ uviedol.

Prezident povedal, že Slovensko prevzalo predsedníctvo práve v situácii, ktorú mnohí nazývajú krízovou. "Sme z toho dnes znepokojení, smutní, prekvapení, možno aj unavení z neistých predstáv, ako veci robiť lepšie,“ dodal.

Mali sme podľa Kisku šťastie prežiť v Európe relatívne dlhé obdobie, keď sa v zásade iba darilo a všetko sa nám zdalo ako samozrejmosť. "Lenže posledné roky už tak nevyzerajú. Skôr než sme sa všetci naučili žiť, rešpektovať sa a fungovať spolu, boli sme postavení pred problémy, ktoré sme jednoducho nečakali. A len sa ich učíme zvládať spoločne. Ekonomická a finančná kríza. Problémy s eurom. Vlna utečencov a migrantov. Staronové bezpečnostné hrozby. Terorizmus,“ konštatoval.

Prezident označil priority Slovenska pre predsedníctvo za užitočné a konkrétne. SR bude "pozorný, trpezlivý a empatický hostiteľ a moderátor, ktorý povzbudzuje každého, kto dnes hovorí o sebareflexii a záleží mu na Európskej únii. A vyzývajme, aby k svojmu želaniu pridal konkrétne predstavy. Chceme pomôcť sprostredkovať európsky dialóg, v ktorom si všetci zachováme schopnosť počúvať sa navzájom bez toho, aby sme hneď vynášali súdy,“ dodal slovenský prezident.