Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Vyšehradská štvorka je naďalej funkčným zoskupením

Prezident SR Andrej Kiska, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Migračná problematika a avizované rozšírenie prepravnej kapacity plynovodu Nord Stream budú témami zasadnutia prezidentov Vyšehradskej štvorky na Balatone.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Napriek rozdielnym stanoviskám k prerozdeleniu 120.000 utečencov v rámci Európskej únie je Vyšehradská štvorka naďalej funkčným zoskupením. Myslí si to prezident SR Andrej Kiska.

Ako uviedol v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12, fungovanie V4 nie je založené na absolútnom súhlase všetkých jej členov ku každej jednej téme. "Máme právo vyjadriť svoj názor, ale je veľmi dobré, že v minulosti a verím, že aj do budúcna sa základné témy budú prediskutovávať, aby sme mohli hovoriť spoločným hlasom," dodal.

Prezident tým narážal na skutočnosť, že štyri krajiny V4 mali najskôr jednotnú pozíciu k odmietnutiu povinných kvót. Poľsko nakoniec na zasadnutí ministrov vnútra Európskej únie zahlasovalo za prerozdelenie 120.000 žiadateľov o azyl, hlavne z Talianska a Grécka. Slovensko, Maďarsko a Česká republika boli proti. Žalobu na spôsob, akým sa o tom rozhodlo, ide podať iba SR. Česko napriek tomu, že bolo naklonené rovnakému kroku, od neho upustilo.

Migračná problematika a avizované rozšírenie prepravnej kapacity plynovodu Nord Stream budú témami zasadnutia prezidentov Vyšehradskej štvorky, ktoré sa uskutoční 8. až 9. októbra na Balatone. O ich zaradenie do programu rokovaní požiadal práve Kiska.