Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Zdravotné sestry by mali zastávať jeden z najvyšších postov

Na archívnej snímke prezident Andrej Kiska. Foto: TASR/Andrej Galica

Prezident Andrej Kiska dnes navštívil snem Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) v Poprade.

Poprad 24. apríla (TASR) – Prezident Andrej Kiska dnes navštívil snem Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) v Poprade a vo svojom príhovore zdôraznil, že práve ony sú tie, ktoré by mali v spoločnosti zastávať jeden z najvyšších postov. „Ony sa starajú o ľudí, majú priamy dotyk s chorým, ovplyvňujú to, ako sa pacient cíti. Ako môžu byť zdravotné sestry milé, keď sú unavené a majú na starosti podstatne väčšie množstvo ľudí, ako je bežné v iných krajinách? Ako môžu byť usmievavé, keď sú vyhorené a desiatky rokov sa nič nemení k lepšiemu a ako môžu upokojovať, keď sú samé nahnevané z toho, že veľa ich kolegýň odchádza do zahraničia a na to, aká situácia v zdravotníctve je,“ pýta sa prezident.

Dodal, že ako človek, ktorý roky v Dobrom anjelovi pôsobil v zdravotníctve, bude tieto otázky klásť, až kým nedostane odpovede na tých najvyšších miestach. Na sneme, ktorý sa koná dnes a v sobotu (25. 4.) v Poprade, budú sestry a pôrodné asistentky hovoriť o viacerých témach, jednou z nich je aj väčšia podpora domácej starostlivosti na Slovensku vzhľadom na starnutie populácie.

„Najaktuálnejšie problémy sa týkajú aj platového ohodnotenia zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, sú tu však aj otázky profesionálneho rozvoja, a to je pre nás ako komoru rovnako dôležité. Keď sa pohybujeme v európskom priestore, tak si treba povedať, aké kompetencie má sestra v Nemecku a aké má na Slovensku, a keď sme rovnako vzdelané, či máme aj rovnaké pole pôsobnosti,“ konštatovala prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová.

Podľa nej je potrebné do budúcna riešiť integráciu zdravotnej starostlivosti. Dodala, že je veľa akútnych lôžok na Slovensku a systém nie je do budúcnosti udržateľný, keďže peniaze sa tlačia len do nemocníc. „My potrebujeme dostať peniaze do komunity a priamo k tomu človeku tak, aby sa mohol liečiť doma. Máme množstvo chronických ochorení, ktoré sú nastavené na liečbu a tí pacienti potrebujú iba kontroly, prípadne predpis lieku,“ objasnila Lazorová.

SKSaPA sa zároveň zamýšľa nad tým, kde je problém, keď ľudia na Slovensku 11-krát za rok navštívia lekára a priemer v Európskej únii (EÚ) je šesťkrát ročne. „Problém je v tom, že sestry v EÚ dokážu vyriešiť polovicu pacientov bez toho, aby museli ísť k lekárovi. Toto zaťažuje náš systém, pretože starostlivosť nemocníc i lekárov je drahá. My máme kvalitných ľudí, vo vzdelávaní sestier sme už možno aj predbehli krajiny v EÚ, tak prečo ich nevyužívame na to, aby sme systém zefektívnili,“ zdôraznila Lazorová. Jednou z možností je podľa nej aj väčšia podpora domácej opatery a integrácia zdravotnej starostlivosti napríklad so sociálnou.