Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Á. RAVASZ: V boji proti zneužívaniu toluénu máme prvé výsledky

Na snímke Ábel Ravasz. Foto: TASR/Pavol Neubauer

Za účelom zmapovania situácie ohľadom zneužívania toluénu sa podľa jeho slov spojili aj s organizáciou Zdravé regióny, aby presne zistili, v ktorých obciach sú najväčšie problémy.

Fiľakovo 18. októbra (TASR) – Štátu sa v boji proti fetovaniu toluénu a zneužívaniu tejto látky podarilo dosiahnuť prvé výsledky, napríklad v oblasti informovanosti či zistenia reálneho stavu v ohrozených komunitách. Pri nedávnej návšteve Fiľakova v okrese Lučenec o tom informoval splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, podľa ktorého si preverili situáciu priamo v teréne a v súčasnosti zvažujú ďalšie kroky.

"Nazbierali sme niekoľko podnetov a teraz aj s našimi partnermi pracujeme na tom, či je potrebná ešte ďalšia legislatívna zmena na posilnenie zákazu predaja toluénu, buď na slovenskej, alebo celoeurópskej úrovni, alebo to vieme spraviť aj so súčasnou legislatívou," vysvetlil Ravasz.

Za účelom zmapovania situácie ohľadom zneužívania toluénu sa podľa jeho slov spojili aj s organizáciou Zdravé regióny, aby presne zistili, v ktorých obciach sú najväčšie problémy. "Naši ľudia tam navštívili predajcov ako aj samotné komunity. V dosť veľa prípadoch sme zistili, že predajcovia vôbec nemali informácie o tom, čo by v tejto súvislosti mohli a nemohli predať," podotkol splnomocnenec, ktorý sa tomu podľa vlastného vyjadrenia vôbec nečuduje. "Tri rôzne štátne a európske inštitúcie totiž vydali tri rôzne výklady, ako to s toluénom vyzerá," dodal.

Podľa jeho ďalších slov pozitívnu zmenu v oblasti informovanosti o nebezpečenstvách toluénu vidieť hlavne v mestách a dedinách, kde sa starostovia a primátori rozhodli výraznejšie podporiť túto iniciatívu. "Predajcovia v obchodoch tam pri našej návšteve mali letáky a plagáty, ktoré sme pripravili na informovanie obce, predajcov i samotnej komunity," objasnil Ravasz s tým, že za pozitívum považuje i samotné rozprúdenie verejnej diskusie o tomto probléme.

Na fetovanie toluénu a súvisiace sociálno-patologické javy upozornil koncom minulého roka primátor Fiľakova Attila Agócs. "V meste sme sa stretli s tým, že jeho fetovanie sa spája aj s podpaľačstvom. Za posledné mesiace máme minimálne štyri až päť takýchto príkladov," priblížil vtedy primátor, podľa ktorého sa v súvislosti s touto látkou v marginalizovaných skupinách objavilo i priekupníctvo. "To znamená, že niekto si kúpil fľašu toluénu a po decilitroch ho predával za drahšiu cenu, než ho kúpil," vysvetlil Agócs.