Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Sterling: SR je kľúčovým členom Spoločenstva demokracií

Na snímke Adam Sterling. Foto: TASR/Andrej Galica

Dôvodom úzkej spolupráce sú vzájomné hodnoty a dejiny.

New York/Bratislava 17. júla (TASR) - Vzájomný vzťah so Slovenskom možno opísať spojením "Priatelia, partneri a spojenci". Pre TASR to uviedol americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling.

"Vzájomné vzťahy sú výborné a spolupracujeme v mnohých politických, obranných, vzdelávacích, ekonomických a kultúrnych iniciatívach. Ako členský štát NATO a EÚ je Slovensko kľúčovým členom transatlantického Spoločenstva demokracií," konštatoval veľvyslanec.

Dôvodom úzkej spolupráce sú vzájomné hodnoty a dejiny. "Ľudia, ktorí zdieľajú hodnoty a históriu, slúžia ako silný základ nášho vzťahu. A práve vďaka budovaniu tohto základu sme schopní spolupracovať v politických, ekonomických a bezpečnostných záležitostiach, ktoré nás ovplyvňujú," uzavrel.

Spojené štáty nadviazali diplomatické vzťahy so Slovenskom v roku 1993.

V rámci vzájomných hospodárskych vzťahov dovoz z USA na Slovensko zahŕňa zariadenia pre energetiku, zdravotnícke zariadenia a príslušenstvo, elektrické a elektronické strojné zariadenia a komponenty, automobilové diely a komponenty, chemické výrobky a plasty.

V dovoze zo Slovenska do USA dominujú športové úžitkové vozidlá značiek Volkswagen a Audi vyrábané na Slovensku. Informuje o tom veľvyslanectvo USA na Slovensku.

Ďalej uvádza, že Spojené štáty majú so Slovenskom bilaterálnu investičnú dohodu. SR je účastníkom programu bezvízového styku, ktorý Slovákom umožňuje bezvízové cestovanie do USA na určité obchodné alebo turistické účely na dobu nepresahujúcu 90 dní.

Osobitná spravodajkyňa TASR Monika Himpánová