Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

A. Záborská víta Frešov návrh zmeniť názov materská dovolenka

Anna Záborská Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa analýzy, ktorú minulý týždeň zverejnil portál Profesia.sk, je dnes hodnota práce matky na Slovensku približne 384 eur týždenne.

Bratislava 14. mája (TASR) - Europoslankyňa Anna Záborská (KDH) víta iniciatívu poslanca NR SR a predsedu BSK Pavla Freša (SDKÚ-DS) zmeniť názov materskej dovolenky.

Ona sama upozorňovala na nevhodný termín "dovolenka" v súvislosti so starostlivosťou matiek o deti a domácnosť už v roku 2010. Žiadala tiež predchádzajúceho ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefa Mihála (SaS), aby dal oceniť hodnotu práce matky. Záborská to dnes uviedla v tlačovom vyhlásení.

"Som veľmi rada, že čoraz viac politikov si uvedomuje, že práca matky je hlboko podceňovaná. Zmena názvu materskej dovolenky by mohla byť prvým symbolickým krokom na ceste k uznaniu materstva. Verím, že pán Frešo urobí všetko, aby túto zmenu presadil a ja mu v tom kedykoľvek rada pomôžem," zdôraznila Záborská.

Podľa analýzy, ktorú minulý týždeň zverejnil portál Profesia.sk, je dnes hodnota práce matky na Slovensku približne 384 eur týždenne. Záborská už v septembri 2010 žiadala exministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefa Mihála, aby dal urobiť štúdiu nákladov za starostlivosť, ktorú bezplatne poskytuje rodina svojim členom.

Podobné štúdie v zahraničí dokázali, že ak by túto prácu mal vykonávať za peniaze niekto iný - vychovávateľ, kuchár, záhradník, šofér či psychológ - náklady by dosiahli úroveň mzdy stredného manažmentu.