Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

A. Zemanová: Opatrenia na Žitnom ostrove musia byť trvalo udržateľné

Na snímke poslankyňa NR SR Anna Zemanová (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Začiatkom júna spustila Zemanová Národný projekt záchrany Žitného ostrova.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Opatrenia na Žitnom ostrove musia byť dlhodobé a trvalo udržateľné pre ďalšie generácie. Pre TASR to uviedla poslankyňa parlamentu Anna Zemanová (SaS) s tým, že sa na tom zhodli špecialisti a odborná verejnosť na online diskusii k Národnému projektu záchrany Žitného ostrova.

Opatrenia na zastavenie znečistenia podzemných vôd na Žitnom ostrove sa dajú účinne urobiť na základe dostatku informácií a dát z monitoringu, povedala pre TASR Zemanová. Bude tiež treba prehodnotiť doteraz navrhované riešenia samotných zdrojov znečistenia. Poslankyňa doplnila, že na diskusii sa zaoberali aj legislatívnou ochranou územia. Odborníci sa chcú osobitne venovať urbanizmu, poľnohospodárstvu, kanalizácii a čerpaniu podzemných vôd na ostrove. Na diskusii odznela aj problematika majetkoprávneho usporiadania na území Žitného ostrova. "Pozemkové úpravy nie sú v mnohých častiach spravené," podotkla Zemanová.

Na Žitnom ostrove je potenciál čerpania vody 20.000 litrov za sekundu, čo je zásobovanie pre niekoľko miliónov ľudí. V dobe klimatickej zmeny, keď sú ohrozené mnohé vodárenské zdroje, je to podľa Zemanovej poklad.

Koaličná poslankyňa poukázala, že so znečisteným územím súvisí aj bratislavská vrakunská skládka, kde sa má urobiť enkapsulácia. "Je s tým väčšinový nesúhlas. Nie je to vhodné riešenie a hlavne nie je trvalo udržateľné," uviedla Zemanová. Deklarovala, že k záchrane územia sa uskutočnia aj ďalšie diskusie. Predpokladá, že na nich budú riešiť aj iné technológie, ktoré by skládku odstránili.

Druhá vec je aj toxický mrak, ktorý vychádza zo skládky a nachádza sa v podzemí. "Ten sa nedá odstrániť vybagrovaním alebo chemickým procesom. Bude sa musieť nájsť ďalšie riešenie, pretože enkapsulácia sa tomuto nevenuje," poznamenala poslankyňa.

Začiatkom júna spustila Zemanová Národný projekt záchrany Žitného ostrova. V rámci projektu jej prišlo 30 návrhov riešenia, ktoré majú zabrániť znečisteniu jeho podzemných vôd. Vybrané opatrenia chce navrhnúť aj do niektorých finančných balíkov, ktoré prichádzajú z Európskej únie.