Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ábel o nových občianskych a vodičákoch: Treba si vymeniť doklady?

Viceprezident PZ Ľubomír Ábel. Foto: Tablet.TV

Držitelia eletronickej ID karty môžu cez elektronické služby požiadať napr. o vydanie novej karty, o zmenu trvalého pobytu, ohlásiť stratu, povedal pre TABLET.TV policajný viceprezident.

Bratislava 25. decembra (Teraz.sk) – Slovensko ako členský štát Európskej únie neustále prijíma opatrenia, aby zabránilo riziku falšovania vodičských preukazov a čistopisov. „Jedným z týchto opatrení proti falšovaniu a pozmeňovaniu je aj vydanie nového vzoru vodičského preukazu, keďže predchádzajúci vodičský preukaz Slovenská republika vydávala od roku 2004,“ uviedol pre Tablet.TV viceprezident Prezídia Policajného zboru SR Ľubomír Ábel. Nové vodičské preukazy sú v obehu od októbra.

To však neznamená, že treba preukaz automaticky vymeniť. Vodičským preukazom, ktoré boli vydávané od roku 1993 (ružové kartičky s nalepenou fotografiou, pozn. red.) končí platnosť 31. decembra 2023. Vodičským preukazom, ktoré boli vydávané od roku 2004 končí platnosť až 31. decembra 2032. „Pokiaľ má občan zničený vodičský preukaz alebo dôjde k jeho strate, tak už obdrží nový,“ dodal Ábel.

Aby sa zamedzilo falšovaniu vodičských preukazov, pristúpilo sa k zmenám v ochranných prvkoch.

Náklady na nové vodičské preukazy budú podľa viceprezidenta nižšie, ako boli doteraz. „Pri zadávaní podmienok sa nám cestou elektronického trhoviska podarilo vysúťažiť lacnejšie doklady alebo lacnejšie čistopisy, na jeden kus je znížená hodnota o 0,93 eura. Do konca roka odhadujeme, že ušetríme takmer jeden milión 700 tisíc eur, a očakávaná úspora na rok 2016 je odhadovaná až na päť miliónov eur,“ spresnil Ábel.

Zmeny sa týkajú aj občianskych preukazov, tzv. ID kariet. Občianske preukazy s čipom umožňujú občanom komunikáciu nielen s verejnou správou, ale aj so súkromnou sférou. Je to bezpečný prostriedok na identifikáciu a autorizáciu občana v elektronickom svete. „Občania, ktorí sú držiteľmi eletronickej ID karty majú možnosť prostredníctvom elektronických služieb požiadať o vydanie napríklad novej takejto identifikačnej karty, požiadať o zmenu trvalého pobytu, ohlásiť stratu alebo odcudzenie ID karty, zrušiť certifikáty vydané na túto kartu, ohlásiť stratu alebo odcudzenie tabuliek evidenčného čísla motorového vozidla, vykonať prepis držiteľa motorového vozidla, prípadne iné úkony,“ priblížil.

Okrem úspory času to znamená aj zvýšenú bezpečnosť. „Údaje v čipe ID karty sú chránené bezpečnostným osobným kódom, ktorý je kombináciou šiestich číslic, ktoré si občan zadáva pri aktivácii samotného čipu. Bezpečnostný osobný kód sa zablokuje pri piatom nesprávnom zadaní, rovnako ako napríklad v prípad kreditných kariet, s ktorými občania majú skúsenosti, a samozrejme sa občanom odporúča chrániť si tento bezpečnostný osobný kód pre danú ID kartu,“ vysvetlil policajný viceprezident.