Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ABRHAN: Do celkového obrazu o bezpečnosti mi chýba postoj prezidenta

Pavol Abrhan (KDH) Foto: TASR/Tomáš Halász

KDH je podľa Abrhana pripravené diskutovať aj o avizovanej protiteroristickej legislatíve.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Informácie o bezpečnostnej situácii na Slovensku, ako aj o pripravovaných krokoch, sú zatiaľ jednostranné a pre komplexné zhodnotenie situácie tu chýba postoj prezidenta SR Andreja Kisku. Po dnešnom rokovaní Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS to pre TASR uviedol jeho predseda Pavol Abrhan (KDH).

"SIS dáva zo zákona informácie premiérovi, ministrovi vnútra, ministrovi zahraničných vecí, predsedovi NR SR, ale aj prezidentovi. Zatiaľ však akoby sme mali len jednostrannú aktivitu. Vnímame kroky vlády, mne ale chýba do toho celého spektra a zhodnotenia situácie stanovisko prezidenta, ktorý sa k tomu zatiaľ nevyjadril," priznal Abrhan.

S prácou SIS je však spokojný. "Riaditeľ Ján Valko nás informoval o bezpečnostnej situácii z hľadiska nedávneho diania v Paríži, hovoril o krokoch v koordinácii s ostatnými službami, aj o krokoch SIS na území SR. Myslím si, že tajná služba si splnila všetky úlohy, ktoré jej zo zákona vyplývajú. Vždy je lepšie urobiť viac pre bezpečnosť občanov ako menej," uviedol Abrhan s tým, že žiaden poslanec na rokovaní výboru nemal výhrady a Valkovu informáciu zobrali na vedomie.

Spokojný s krokmi SIS je aj podpredseda výboru Anton Martvoň (Smer-SD). "Všetky zložky robia všetko pre ochranu obyvateľov pred terorizmom, je nadštandardná komunikácia tajných služieb v Európe. Je lepšie byť pripravený a dať dôraz na prevenciu, ako byť prekvapený z nejakého útoku. Bezpečnosť SR je v najväčšej miere zabezpečená," tvrdí.

KDH je podľa Abrhana pripravené diskutovať aj o avizovanej protiteroristickej legislatíve. "Zatiaľ je to v oblasti zámeru, sme ale pripravení rokovať o každom návrhu, ktorý posilní bezpečnosť občanov. Na jednej strane je bezpečnosť, na druhej je sloboda občanov. Zvážiť tieto dve veci bude umenie," uzavrel.

Predseda vlády SR Robert Fico dnes avizoval, že Slovensko v zrýchlenom konaní upraví svoju protiteroristickú legislatívu. Na konkrétnych opatreniach sa dohodli členovia Bezpečnostnej rady SR. Novelizovaných by malo byť viac ako 15 zákonov vrátane Ústavy SR. Paragrafové znenie zmien má vláda dostať na stôl v piatok (27.11.), keď sa zíde na mimoriadnom rokovaní. O balíku bude následne na budúci týždeň rozhodovať parlament v rámci aktuálnej schôdze.



Premiér vysvetlil, že najvýznamnejším bude zásah do ústavy. Predĺžiť sa majú lehoty pre obmedzenie osobnej slobody v prípade podozrení z terorizmu. Pri vybraných trestných činoch má lehota pre orgány činné v trestnom konaní narásť zo 48 na 96 hodín a pre rozhodovanie sudcu zo 72 na 144 hodín.

Keďže Smer-SD ústavnú väčšinu nemá, Fico požiadal predsedu NR SR Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby komunikoval s opozíciou, či podporí takúto ústavnú zmenu.