Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pavol Abrhan navrhne, aby Alojz Hlina kandidoval do parlamentu za KDH

Pavol Abrhan, Alojz Hlina. Foto: TASR

Hlinu by rád videl Abrhan na kandidačnej listine KDH preto, že ich spolupráca sa ukazuje ako pozitívna.

Bratislava 22. júla (TASR) - Predseda klubu KDH Pavol Abrhan bude navrhovať aj podporovať, aby Alojz Hlina kandidoval za KDH v budúcoročných parlamentných voľbách. O kandidátke rozhodne hnutie na jeseň.

Hlinu by rád videl Abrhan na kandidačnej listine KDH preto, že ich spolupráca sa ukazuje ako pozitívna. "A tiež preto, aby neprepadli hlasy pre pána Hlinu, ktoré by prepadli, ak by kandidoval sám," povedal pre TASR Abrhan, podľa ktorého by Hlinova strana Občania neprekročila päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do parlamentu.

Samotnú spoluprácu Hlinu, jeho strany a hnutia KDH hodnotí Abrhan pozitívne. "Hlavne čo sa týka návrhov zákonov," povedal o spolupráci v rámci poslaneckého klubu KDH, do ktorého Hlina vstúpil. "Naša spolupráca je mimoriadne korektná," zhodnotil pre TASR aj Hlina.

Kresťanskí demokrati a strana Alojza Hlinu Občania podpísali koncom apríla zmluvu o spolupráci, ktorá by mohla viesť až k povolebnej spolupráci. Zmluva má vypršať 120 dní pred parlamentnými voľbami, ktoré by sa mali konať v marci 2016. Môže otvoriť priestor pre ďalšiu spoluprácu strán. Otvára aj možnosť Hlinovej kandidatúry za KDH v parlamentných voľbách 2016. Hlina už vyhlásil, že jeho strana do parlamentných volieb sama nepôjde.

Zmluva zaväzuje strany k vzájomnej spolupráci, informovaniu sa o ich aktivitách, ktoré pomôžu ľuďom na Slovensku riešiť ich skutočné problémy. Za pálčivé problémy považuje KDH a Hlinovi Občania nezamestnanosť, korupciu, slabú vymožiteľnosť práva, úžeru či exekúcie.