Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Abstinenti propagujú vyššiu kvalitu života

Ilustračné foto Foto: TASR

Členovia Združenia abstinentov Slovenska (ZAS) si vybrali za Národný deň abstinentov 5. september, dátum registrácie ZAS.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Najmä o vyššej kvalite života hovoria predstavitelia a abstinujúci členovia Združenia abstinentov Slovenska (ZAS) v súvislosti s Národným dňom abstinentov, ktorý pripadá na 5. septembra. Abstinujúci motivujú aj bežnú populáciu k zdravému spôsobu života.

Počas Národného dňa abstinentov kluby abstinentov spravidla hodnotia svoju činnosť a vymieňajú si skúsenosti. Usilujú sa pomáhať tým, čo chcú s požívaním alkoholických nápojov prestať.

V kontexte abstinencie i Národného dňa abstinentov treba zohľadniť skutočnosť, o ktorej 21. júna v Bratislave informoval riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. Každý Slovák nad 15 rokov vypije za rok viac ako 13 litrov čistého alkoholu. Inak povedané, dospelý Slovák vypije za rok v priemere 530 pív alebo 160 fliaš vína, resp. 45 fliaš tvrdého, uviedol. Slovensko je podľa štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v rámci spotreby alkoholu na dospelého človeka na 19. mieste v celosvetovom rebríčku, v Európe na 18. mieste, upozornil Okruhlica. "Na Slovensku je 400.000 od alkoholu závislých ľudí," zdôraznil.

Slovenská populácia sa na problematiku požívania alkoholických nápojov pozerá tolerantne až benevolentne.

Prvý kongres občianskeho združenia ZAS sa uskutočnil v dňoch 27. - 29. marca 1998 v Dubovej pri Modre. Prezidentom ZAS sa stal Pavol Podmajerský. ZAS vzniklo v roku 1995 ako mimovládna organizácia s cieľom podporovať už existujúce skupiny anonymných alkoholikov a kluby abstinentov. Združenie sa už vtedy zameriavalo na prevenciu drogových a alkoholických závislostí aj na nevyhnutnosť resocializovať vyliečených. Okrem toho ZAS od svojho prvého kongresu požaduje, aby sa dôsledne rešpektovali právne normy, ktorými sa zakazuje predávať alkoholické nápoje osobám mladším ako 18 rokov. Zasadzuje sa tiež o to, aby sa porušovanie týchto noriem tvrdo sankcionovalo.

Združenie abstinentov Slovenska je verejnoprospešným mimovládnym, nezávislým a nepolitickým zoskupením fyzických aj právnických osôb, ktorým nie je ľahostajné negatívne pôsobenie drog na život a zdravie jednotlivca a na spoločnosť.

Členovia ZAS si vybrali za Národný deň abstinentov 5. september, dátum registrácie ZAS. Orientuje sa najmä na osvetovú prácu v oblasti prevencie drog, na aktivity na doliečovanie drogovo závislých - po ústavnej liečbe alebo v rámci ambulantnej liečby - a na zapájanie stabilizovaných drogovo závislých alebo abstinujúcich do jednotlivých preventívnych akcií.

ZAS spolupracuje s inštitúciami, úradmi a organizáciami zameranými na problematiku drogovej závislosti, prenosných chorôb, najmä HIV/AIDS (Ústav klinickej a preventívnej medicíny, Slovenská AIDS pomoc a pod.), ako aj s domami kultúry, informačnými centrami mladých či centrami voľného času.

Vzájomná a všestranná pomoc pri efektívnom napĺňaní rozhodnutia trvalo a dôsledne abstinovať je hlavným a trvalým cieľom aj Asociácie klubov abstinujúcich Slovenska (ASKAS). Toto občianske združenie vzniklo zo zákona v máji 1994. Definuje sa ako mimovládna, nezávislá, nepolitická, nezisková organizácia. Venuje sa najmä presadzovaniu abstinencie, doliečovaniu drogovo závislých osôb, zdravému spôsobu života.