Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Viaceré budovy budú pri príležitosti Červenej stredy svietiť načerveno

Na archívnej snímke Dóm sv. Alžbety na Hlavnej ulici, vpravo Kaplnka sv. Michala v Košiciach. Foto: TASR - Milan Kapusta

Riaditeľ slovenskej pobočky nadácie ACN Miroslav Dzurech ml. podotkol, že do iniciatívy sa môže zapojiť každý človek svojím vlastným spôsobom.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Viaceré budovy naprieč Slovenskom sa v stredu večer rozsvietia načerveno. Stane sa tak pri príležitosti celosvetovej akcie Červená streda, ktorej cieľom je poukázať na závažné porušovanie náboženskej slobody vo svete. TASR o tom informovala vedúca komunikácie slovenskej pobočky pápežskej nadácie ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi Lucia Froncová.

Riaditeľ slovenskej pobočky nadácie Miroslav Dzurech ml. podotkol, že do iniciatívy sa môže zapojiť každý človek svojím vlastným spôsobom. "Od najskromnejšej sviečky po okázalú stavbu, každé svetlo a každé gesto na Červenú stredu je prejavom našej lásky, ale i manifestom našej vlastnej náboženskej slobody," dodal.

Ministerstvo kultúry na sociálnej sieti zdôraznilo, že sloboda náboženského vyznania síce patrí medzi základné ľudské práva, v mnohých krajinách sveta to však stále nie je samozrejmosťou. "Viac ako 300 miliónov ľudí na svete je prenasledovaných pre svoju kresťanskú vieru alebo žije v krajine, kde im hrozí nábožensky motivované násilie či diskriminácia," uviedli z ministerstva.

Budovy sa rozsvietia načerveno vo viacerých krajinách. V Bratislave by mal byť červenou farbou nasvietený aj Bratislavský hrad, Prezidentský palác či Most SNP. Osvietený bude napríklad aj Dóm svätej Alžbety v Košiciach, Spišská Kapitula, Nitriansky hrad či mestská radnica a viacero kostolov v Trnave. Pri príležitosti Červenej stredy sa uskutoční aj viacero verejných podujatí.