Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A.DANKO: Pre EÚ je väčšou hrozbou 75 mil. Turkov ako 2,8 mil. Sýrčanov

Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Aj keď je Turecko členom NATO, nie je zrelé na vstup do EÚ. Ak by do nej vstúpilo, bolo by len otázkou času, kedy by sa EÚ rozpadla, uviedol šéf Slovenskej národnej strany pre TASR.

Bratislava 2. januára (TASR) – Európska únia (EÚ) sľubuje Turecku integračnú budúcnosť a miliardy eur, ak na jej územie nepustí 2,8 milióna migrantov zo Sýrie. V skutočnosti väčšou hrozbou ako necelé tri milióny Sýrčanov je pre Európu 75 miliónov Turkov. Pre TASR to uviedol predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

„Aj keď je Turecko členom NATO, nie je zrelé na vstup do EÚ. Ak by do nej vstúpilo, bolo by len otázkou času, kedy by sa EÚ rozpadla,“ tvrdí Danko. „A okrem toho, je to ešte stále európska, a nie euroázijská únia. Pustiť do Európy 2,8 milióna Sýrčanov by bolo zlé riešenie, ale oveľa horšie by bolo vpustiť sem 75 miliónov Turkov. To sú ľudia iných hodnôt, kultúry, správania, mentality,“ vyhlasuje.

Pripomína, že naši predkovia mali kontakty s Osmanskou ríšou a islamom. „Možno po zániku Osmanskej ríše a vzniku Turecka išli tieto otázky do úzadia. Sú to však rozdielne spôsoby vyznania Boha a sú nezlučiteľné. Islam totiž vo veľkej miere nie je len náboženstvo, ale aj politický a právny systém. Pozná formy trestov, ktoré sú s Európou nezlučiteľné,“ tvrdí. Dodáva, že on osobne nemá problém s náboženským vyznaním ako takým.

„Musíme sa naučiť rešpektovať každého, bez ohľadu na farbu pleti alebo náboženstvo, ale nemáme dôvod báť sa povedať, že toto je náš štát a platia tu naše pravidlá. Keď ste napríklad na dovolenke v Turecku, musíte držať ich pravidlá,“ hovorí predseda SNS s tým, že na našom území je preto potrebné stanoviť jasné hranice pre moslimov.

„Vo Viedni Turci žiadajú možnosť maturovať v tureckom jazyku. Nemôžeme sa dostať do stavu, keď bude v závodných a školských jedálňach problém s podávaním bravčového mäsa, ako to bolo v Kanade,“ vyhlásil Danko.

Predstavuje si to tak, že by na Slovensku platil zákaz výstavby minaretov, nosenia buriek, či nehumánneho porážania zvierat. Zároveň by sa zmenili pravidlá pre registráciu cirkví. „Viete, že pri 20.000 vyznávačoch majú právo registrovať cirkev a brať od štátu dotácie?“ poznamenal Danko.

Pripomenul, že Slovenská národná strana začala tému islamu a migrantov riešiť na Slovensku ako prvá, už pred štyrmi rokmi. „Veľa cestujem po zahraničí, vidím, ako to funguje v Londýne či v Paríži, a predpokladal som, že tu pri expanzii bude vážny problém,“ povedal.

„Keď som ešte v júni 2015 kritizoval plán doviezť ľudí do Gabčíkova, som bol tými, čo dnes chránia celé Slovensko, označený za xenofóba a rasistu. Až som skamenel pri vývoji tej istej politiky s blížiaci sa voľbami,“ poznamenal na margo aktuálnej protimigračnej politiky vládnej strany Smer-SD. „Ale nikto neráta, koľko utečencov už v skutočnosti na Slovensku je, či v Gabčíkove, či v rôznych táboroch. Možno už aj viac, ako by sme ich priniesli kvótami,“ dodal.

Za jednu z príčin migračného toku považuje Danko vojnu v Sýrii. „Akýkoľvek extrémizmus, jedno, či ľavicový alebo pravicový, náboženský alebo politický, je šialený. Pokiaľ je Islamský štát predstaviteľom extrémistickej formy prejavov náboženstva a idey tohto náboženstva sú zneužívané na porušovanie základných ľudských práv a slobôd ľudí, tak si vyžaduje pevnú ruku. Ktokoľvek by takto konal v mene akéhokoľvek náboženstva, musí byť daný do mantinelov,“ tvrdí.

„Odmietam politiku typu, či sú lepší Američania alebo Rusi. Náš malý národ a politiku by malo zaujímať hlavne to, čo je slovenské,“ povedal Danko. „Hovorím aj na príklade Sýrie, že je povinnosťou veľmocí, akými sú USA, Rusko, ale aj predstavitelia Európskej únie, konať v tomto prípade v jednote a zhode a zabrániť vzájomnej rivalite a súťaženiu,“ vyhlásil predseda SNS.