Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

A.DANKO: Počet zahraničných turistov na Slovensku v tomto roku klesol

Turisti hľadia na výhľad z Bratislavského hradu Foto: TASR/Tomáš Halász

Ak v okolitých krajinách počet turistov stúpol, podľa presedu SNS Andreja Danka by si "kompetentní zo Slovenska mohli z nich brať príklad a učiť sa"

Bratislava 1. decembra (TASR) - Slovensko je v rebríčku 25 európskych štátov jedinou krajinou, kde počet zahraničných turistov v tomto roku klesol.

"Podľa Slovenskej národnej strany celkom neobstojí argument, že bola mierna zima, či konflikt na Ukrajine. Takéto výhovorky poukazujú opäť na nekoncepčnosť a nesystémovosť podpory rozvoja turistického priemyslu u nás," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

"Slovensko nie sú len Tatry a lyžiarske strediská, alebo len hlavné mesto. Slovensko má mnoho krás, či už prírodných, kultúrnych i historických, ktorých propagácia akoby bola Popoluškou pri preferovaní slovenských veľhôr a ich stredísk," dodal.

Konflikt na Ukrajine, ako aj sankcie voči Rusku, ktoré ovplyvnili počet ruských návštevníkov, trvajú už niekoľko mesiacov a analytici podľa neho určite mohli predpokladať už v počiatkoch, že to bude mať vplyv na návštevnosť z týchto krajín.

"Problémom je aj propagácia. Síce sa tlačí množstvo brožúr a informačných materiálov, otázkou však zostáva, či ide o ucelené materiály a správne vypracované, ktoré by zahraničných turistov prilákali. Tzv. 'jednohubky' nech sú akokoľvek zaujímavé, musia byť zasadené do širšieho kontextu, pretože ak už turista meria cestu do inej krajiny, chce vidieť takmer všetko," tvrdí Danko. Tento ucelený pohľad podľa neho chýba, ako aj koncepcia prezentácie, ktorá by Slovensko odlíšila od iných krajín. "Ak sa zameriame len na lyžiarske strediská, mali by sme si uvedomiť, že oveľa silnejšou konkurenciou, s dlhšou tradíciou, je Rakúsko či Švajčiarsko. Pritom máme dosť lákadiel, ktoré v žiadnej inej krajine nie sú - tie sa však nespropagujú samé," povedal predseda SNS.

Ak v okolitých krajinách počet turistov stúpol, podľa Danka by si "kompetentní zo Slovenska mohli z nich brať príklad a učiť sa". "Mám na mysli nielen čiastkové aktivity, ale prečo sa nezoznámiť s komplexnou stratégiou rozvoja turistického ruchu napr. v Rakúsku, ktorá funguje aj s podporou štátu? To ide ruka v ruke aj s rozvojom infraštruktúry, napr. komunikácie, cyklotrasy, odpočívadlá, dodatočné služby, pri čom však musia úzko spolupracovať príslušné odbory kompetentných ministerstiev," dodáva Danko.

Na Slovensku podľa neho chýba aj väčšia propagácia turistických možností pre Slovákov samotných, ako aj prijateľné ceny pri kvalitných službách. "Tak, ako znie slogan: Kupujme slovenské výrobky, podporíme našich producentov, rovnako by podobná idea mohla zaznieť aj v oblasti turistického ruchu. Ak Slováci budú tráviť dovolenku na Slovensku, podporia 'svojich' hotelierov či čašníkov a prispejú k rozvoju hospodárstva. V susednom Poľsku to napr. v minulých rokoch podporili aj tzv. 'dovolenkovým'. Zamestnávateľ zo zákona musel zamestnancovi prispieť na dovolenku istou sumou, pokiaľ ju zamestnanec strávil v poľských rezortoch," uzavrel Danko.