Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

A.DANKO: Nedovoľme skupinám ľudí, ktoré šíria nenávisť, zasiať zlo

Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovenský národ nezabúda na svojich 57.628 židovských spoluobčanov – obete perzekúcií a vojnových zločinov ľudáckeho režimu, uviedol predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Trvalou morálnou povinnosťou každého občana SR, demokratického štátu, ktorý si ctí práva všetkých občanov, je pripomínať si všetky ľudské príkoria, ktoré spôsobili na území našej vlasti totalitné režimy. Pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia to uviedol predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).



"Slovenský národ má historickú pamäť a nezabúda na svojich 57.628 židovských spoluobčanov – obete perzekúcií a vojnových zločinov ľudáckeho režimu, ktorí boli deportovaní do pracovných táborov a táborov smrti," pripomenul Danko tragické okolnosti, ku ktorým sa pamätný deň vzťahuje. Upozornil zároveň, že za tieto činy nemožno prisudzovať kolektívnu vinu. Poukázal pritom na to, že Slováci dokázali svoju ľudskosť a statočnosť tým, že počas Slovenského štátu 1939-1945 zachránili stovky Židov. "Za toto hrdinstvo a prejav ľudskej spolupatričnosti mnohým slovenským občanom štát Izrael udelil vyznamenanie Spravodlivý medzi národmi," pripomenul predseda parlamentu.


Pamätný deň je podľa neho i varovaním pred "tieňmi minulosti". "Tie sa vynárajú s čoraz väčšou nástojčivosťou a zakrývajú sa pritom za vznešené národné a kresťanské ideály," skonštatoval.

"Nedovoľme skupinám ľudí, ktorí šíria nenávisť medzi národmi, zasiať zlo do našich sŕdc. Rozhodne a odvážne odmietnime akýkoľvek pokus znovu oživiť hnedú totalitu, ktorá priniesla nášmu národu veľa bolesti a utrpenia," vyzval predseda NR SR.

Slovensko si 9. septembra pripomína ako Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Vláda Slovenského štátu v tento deň pred 73 rokmi vydala nariadenie o právnom postavení Židov, známe ako Židovský kódex. Išlo o súhrnné spracovanie právnych predpisov o spoločenskej a hospodárskej degradácii židovského obyvateľstva. Tvorilo ho spolu 270 paragrafov. Toto rozsiahle nariadenie zásadne obmedzovalo občianske, náboženské a základné ľudské práva Židov. Židovský kódex patril medzi najtvrdšie protižidovské právne opatrenia v Európe.