Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vzťahy medzi SR a Maďarskom môžu byť príkladom, ocenil prezident Áder

Na pozvanie prezidenta SR Andreja Kisku pricestoval v stredu 10. decembra 2014 na jednodňovú oficiálnu návštevu Slovenska maďarská hlava štátu János Áder. Na snímke maďarský prezident János Áder (vľavo) a prezident SR Andrej Kiska si podávajú ruky v Prezidentskom paláci v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Hoci problematika života menšín a používanie menšinových jazykov nebola priamo témou ich dnešného rozhovoru, obaja prezidenti sa k tejto otázke vyjadrili.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Aktuálny hospodársky rozvoj a vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom by mohli byť príkladom pre iné štáty. Na dnešnej tlačovej konferencii to po rokovaní so slovenským partnerom Andrejom Kiskom povedal maďarský prezident János Áder. Ten je na oficiálnej jednodňovej návšteve Slovenska.

Ako dodal, na vzájomnú obchodnú spoluprácu nemala negatívny vplyv ani hospodárska kríza.

Kiska poznamenal, že od jeho nástupu do funkcie sa s Áderom stretli päťkrát, ale dnes je to prvé oficiálne bilaterálne rokovanie. "Máme záujem o pozitívnu spoluprácu v oblasti praktických projektov, ktorú pomôžu aktuálne dobré vzťahy ešte zlepšiť," deklaroval s tým, že je dôležité vyslať takýto signál k občanom v oboch krajinách.



Fotogaléria z návštevy maďarského prezidenta na Slovensku




Vyzdvihol rastúcu úroveň hospodárskych vzťahov, keďže Maďarsko patrí k piatim najvýznamnejším obchodným partnerom SR. Podľa Kisku sa treba zameriavať na také oblasti spolupráce, ktoré napomôžu k zvýšeniu konkurencieschopnosti oboch krajín v celosvetovom meradle.



Hoci problematika života menšín a používanie menšinových jazykov nebola priamo témou ich dnešného rozhovoru, obaja prezidenti sa k tejto otázke vyjadrili. Kiska je presvedčený, že občania maďarskej národnosti majú na Slovensku vytvorené všetky podmienky na to, aby mohli vychovávať deti vo svojom rodnom jazyku a udržiavať svoje tradície. Zároveň zopakoval svoju prosbou, aby sa prestalo s vyťahovaním národnostnej problematiky napríklad pri politických udalostiach, keďže vzťahy medzi občanmi slovenskej i maďarskej národnosti sú výborné.



Áder poznamenal, že každá krajina kdekoľvek na svete musí zabezpečiť právo menšín na používanie ich materinského jazyka, zachovanie národnej identity a zvyklostí. "Snažíme sa o to, aby sa všetky menšiny žijúce na územní našej krajiny cítili dobre ako užitoční členovia maďarskej spoločnosti, a aby sa hrdo hlásili k svojej národnej identite. Môžu sa hlásiť aj k dvojakej identite," zdôraznil.

To, že Maďarsko v tomto smere vykročilo správnou cestou, podľa neho dokazuje fakt, že pokiaľ sa pred 10 rokmi hlásilo k slovenskej národnosti približne 17.000 osôb, pri poslednom sčítaní ľudu v roku 2011 sa tento počet takmer zdvojnásobil.

Prezidenti SR a Maďarska dnes ešte navštívia Gymnázium Janka Matušku a Gymnázium Zoltána Kodályho v Galante.