Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Administratívna záťaž prevádzkarov reštaurácií sa má zjednodušiť

Na archívnej snímke z 3. januára 2021 zákazníčky sedia v reštaurácii nad sídliskom KVP v Košiciach. Foto: TASR - Milan Kapusta

Okrem iného sa má rozšíriť výnimka na zmrazovanie potravín na celú zeleninu a celé či nakrájané ovocie.

Bratislava 1. novembra (TASR) - Administratívna záťaž prevádzkarov zariadení spoločného stravovania sa má od januára zjednodušiť. Vyplýva to z návrhu novely vyhlášky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Povinnosť zmeniť vyhlášku ministerstvu vyplynula z februárového uznesenia vlády k zákonu v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia.

Okrem iného sa má rozšíriť výnimka na zmrazovanie potravín na celú zeleninu a celé či nakrájané ovocie. Má sa tiež zvýšiť počet miest na sedenie, ako aj počet zamestnancov na zmene, ktorým postačuje jeden záchod spoločný pre mužov aj ženy. Upraviť sa tiež majú požiadavky pre sklady a skladovanie polotovarov či rozpracovaných alebo hotových pokrmov.

Zmenou podľa rezortu nedochádza k ohrozeniu hygieny zariadení spoločného stravovania ani sa nevytvárajú riziká pre zdravotnú bezpečnosť pokrmov.