Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Tehotnú Češku, obvinenú z plánovania vraždy, prepustili z väzby

Na snímke vpravo Eva T. Z. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Trojčlenný senát ŠTS na svojom verejnom zasadnutí 13. augusta vyhovel žiadosti Češky Evy T. Z. o prepustenie z väzby.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Tehotnú podnikateľku Evu T. Z., ktorá je na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku obžalovaná z plánovania vraždy svojho manžela Ľudovíta Turcsányho, prepustil dnes Najvyšší súd (NS) definitívne z väzby na slobodu.

NS tak dnes na svojom neverejnom zasadnutí potvrdil verdikt ŠTS z 13. augusta, ktorým obžalovanú prepustil na slobodu a zároveň NS dnes zamietol sťažnosť prokurátora voči takémuto rozhodnutiu. TASR o tom dnes informovala Kancelária podpredsedníčky NS SR. Eva T.Z opustila brány väzenskej nemocnice v Trenčíne dnes krátko predpoludním.

Trojčlenný senát ŠTS na svojom verejnom zasadnutí 13. augusta vyhovel žiadosti Češky Evy T. Z. o prepustenie z väzby, ktorú adresovala súdu 11. augusta. Rozhodnutie nebolo právoplatné, keďže sa prokurátor voči nemu odvolal a vecou sa teda dnes zaoberal NS SR. Znamenalo to, že Eva T. Z. zostávala do rozhodnutia NS SR naďalej vo väzbe. Súd prijal jej písomný sľub, že povedie riadny život, nedopustí sa žiadnej trestnej činnosti a že bude riadne chodievať na pojednávania a bude povinná oznamovať súdu každú zmenu svojho pobytu. Má zároveň zakázané vstúpiť do domu svojho manžela a zákaz priblíženia sa k nemu na vzdialenosť menšiu ako päť metrov, mimo úradných miestností.

Eva T. Z. je v súčasnosti už v ôsmom mesiaci tehotenstva. V žiadosti o prepustenie okrem iného uviedla, že podľa jej názoru dôvody preventívnej väzby pominuli a väzba už nie je potrebná. Argumentovala aj tým, že väzenská nemocnica v Trenčíne nie je vybavená na porodenie jej dieťaťa, ktoré sa očakáva 30. septembra. Nemocnica zároveň nie je vybavená na popôrodnú starostlivosť. Základnú zdravotnú starostlivosť však v súčasnosti má. Obžalovaná zároveň dala súdu písomný prísľub, že sa nebude vyhýbať stíhaniu a bude sa dostavovať na pojednávania a bude sa zdržiavať v Českej republike na trvalej adrese svojej matky a to približne 20 kilometrov od slovenských hraníc.

Proces v tejto kauze sa mal po prvý raz začať 6. augusta a mala vypovedať obžalovaná. Tento termín však bol zrušený pre práceneschopnosť člena senátu. ŠTS v tejto veci prijal obžalobu Úradu špeciálnej prokuratúry 22. júla.

V hre bol majetok

"Ja som vraždu pána manžela neplánovala," povedala v júli na súde obžalovaná. Súd žiadala aj vtedy o prepustenie z väzby, avšak jej žiadosť zamietol. "Po pôrode určite nebudem mať žiadne myšlienky, aby som riešila svojho manžela alebo hocikoho iného," zdôvodňovala svoju žiadosť o prepustenie na slobodu Eva T. Z. Aj keď ju súd z väzby vtedy neprepustil, voči jeho rozhodnutiu sťažnosť nepodala.

Podľa obžaloby si mala obžalovaná v januári tohto roku objednať vraždu svojho manžela Ľudovíta, za ktorého sa vydala len približne dva mesiace predtým, v novembri 2013. Dôvodom mal byť majetkový prospech. Polícia ju však krátko na to zadržala a ešte v januári ju vzali do väzby. Obhajca obžalovanej Viliam Parák považuje obžalobu za nedôvodnú a tvrdí, že v prípravnom konaní nebol pripustený ani jeden dôkaz v prospech jeho klientky. Ak bude Eva T. Z. uznaná za vinnú, za pokus o úkladnú vraždu jej hrozí doživotie.

Vraždu mal spáchať Martin A., ktorý je v tejto kauze korunným svedkom a v minulosti niekoľko rokov strávil vo výkone trestu odňatia slobody za lúpeže. Jeho výpoveď označuje obžalovaná za vymyslenú. Údajne sa mala, podľa vyjadrení Martina A., pokúšať zavraždiť aj jeho, až potom keď by on zavraždil jej manžela. Manželia sú už medzičasom v rozvodovom konaní.

Advokátovi v kauze tehotnej Češky Evy T. Z. podpálili auto

Advokátovi Viliamovi Parákovi (38), ktorý obhajuje podnikateľku Evu T. Z. niekto podpálil mercedes. Uvádza to webový portál čas.sk. Ako ďalej informuje, páchateľ sa s tým nebabral. Stačilo pätnásť minút, kým stálo auto v stredu v noci (20. 8.) na parkovisku pri prírodnom kúpalisku Zelená voda. Rozbil okno, auto polial horľavinou a podpálil. V. Parák podpálenie auta potvrdil.

Obhajca Viliam Parák pracoval v posledných týždňoch na dvoch veľkých prípadoch. Prvým bol prípad znásilnenia štyroch mladých dievčat. Kým jeho klientom Romanovi Č. (26) a Martinovi N. (23) pôvodne hrozilo až pätnásť rokov za mrežami, napokon dostal každý len štyri roky. Teraz sa venuje prípadu Evy T. Z.