Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Advokáta Hedvigy Žákovej Malinovej rozhodnutie súdu neprekvapilo

Na snímke Hedviga Žáková - Malinová, archívne foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Skutočnosť, že odvolací súd zrušil rozhodnutie prvostupňového súdu o odmietnutí obžaloby, sa podľa slov advokáta dala očakávať.

Nitra 3. februára (TASR) – Advokát Hedvigy Ž. M. Roman Kvasnica predpokladal, že aj po rozhodnutí Okresného súdu v Nitre o odmietnutí obžaloby z krivej výpovede, sa kauza jeho klientky ešte nekončí. Skutočnosť, že odvolací súd zrušil rozhodnutie prvostupňového súdu o odmietnutí obžaloby, sa podľa jeho slov dala očakávať. "Rozhodnutie nám zatiaľ nebolo doručené, takže sa k nemu nemôžem bližšie vyjadriť, ale čakal som od Krajského súdu v Nitre, že takto rozhodne, hlavne po skúsenostiach z minulosti, keď išlo o niektoré čiastkové veci," skonštatoval.

Advokát nechcel špekulovať o ďalšom vývoji kauzy, v ktorej Generálna prokuratúra (GP) SR vlani podala obžalobu na Hedvigu Ž. M. pre prečin krivej výpovede a prísahy. Okresný súd v Nitre ju však odmietol pre porušenie práva na obhajobu a práva na spravodlivý súdny proces. Podľa súdu mala GP zabezpečiť preklad obžaloby do maďarčiny, pretože Hedviga Ž. M. je občiankou Maďarskej republiky. Prokuratúra však namietala, že po podaní obžaloby už nebola oprávnená vydávať rozhodnutia. Krajský súd v Nitre teraz vrátil vec prvostupňovému súdu na ďalšie konanie. Podľa Kvasnicu je v tomto štádiu prípadu ťažké predpovedať jeho možný vývoj. Ako doplnil, isté nie je ani to, či obžaloba napokon bude preložená do maďarčiny. "Slovenské štátne orgány si myslia, že vedia lepšie ako moja klientka, či a ako dobre rozumie aj inému jazyku než je jej materinský. A pri tom sú v obžalobe mnohé, aj odborné výrazy, ktorým naozaj nerozumie. Ale naše orgány asi vedia lepšie, aké sú jej jazykové znalosti," dodal Kvasnica.

Podľa informácií z Okresného súdu v Nitre ešte stále nie je známe odôvodnenie rozhodnutia odvolacieho súdu, ktorý má na jeho zverejnenie lehotu 30 dní. Rovnako je predčasné hovoriť aj o možnom pojednávaní, či o jeho termíne, pretože ďalší postup v kauze bude známy pravdepodobne najskôr koncom februára.